Zioła na trawienie, lekki brzuszek i lepszą przemianę materii
Mała aktywność fizyczna powoduje niestrawność
Wielu z nas uważa, że zioła na trawienie nie są nam potrzebne na co dzień. Niestrawność kojarzymy ze świętami i różnymi imprezami, na których króluje obfite jedzenie, często w towarzystwie alkoholu. Prawda jest taka, że niestrawność może nas dopaść w dowolnym momencie. Wpływa na nią wiele czynników i zimowy czas jest jednym z nich, dlatego właśnie teraz poruszam ten temat.
Zimą mniej się ruszamy i niestety często więcej jemy. Przeważnie jest to spowodowane nie głodem, a raczej lenistwem i nudą. Zimą więcej czasu spędzamy w domu, siedząc przed telewizorem lub komputerem, do tego ciągle coś byśmy jedli. W dodatku nie zwracamy uwagi na to jemy i często nie są to zdrowe i dietetyczne przekąski. “Zdrowe przekąski na wieczorny film i gdy najdzie Cię ochota”. Jemy też zdecydowanie za dużo i to głównie dlatego wiosną szukamy diet odchudzających “Odchudzanie Na Zawołanie – moja ulubiona dieta”.
Nierozruszany organizm, który dodatkowo narażony jest na ciągłą pracę układu pokarmowego może buntować się niestrawnościami. Aktywność fizyczna dobrze wpływa na trawienie i przemianę materii, natomiast bezruch może prowadzi do zaparć, uczucia ciężkości i innych dolegliwości. Poza bólem brzucha, wzdęciami i nudnościami dokucza nam też lenistwo i zamiast trochę się poruszać, wolimy poleżeć, pogarszając tylko sytuację.
Co wpływa na problemy z trawieniem?
Owszem różne imprezy też mogą prowadzić do problemów z trawieniem, ale ten temat już opisywałam w “Dieta oczyszczająca po przejedzeniu – jak poczuć się lekko?”. Dlatego tym razem chcę byśmy skupili się na codziennych niestrawnościach. I w razie potrzeby mogli sięgnąć po zioła na trawienie, by pozbyć się wszelkich dolegliwości żołądkowych spowodowanych spowolnionym trawieniem.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli, niestrawność nie pojawia się tylko wtedy kiedy brakuje nam ruchu. Trawieniu nie sprzyja również życie w ciągłym ruchu i pośpiechu. Do tego dochodzi stres i niezdrowe nawyki żywieniowe, np. jedzenie posiłków zbyt tłustych oraz bardzo przetworzonych. Problem z trawieniem może pojawić się także po zjedzeniu pokarmów smażonych, zwłaszcza gdy smażone były zbyt długo, w zbyt wysokiej temperaturze i na nieodpowiednim tłuszczu. “Tłuszcz do smażenia, czyli jak uniknąć przypalenia”.
Niezadowolony i przeciążony układ pokarmowy nie będzie potrafił poradzić sobie z trawieniem takich posiłków lub w takich sytuacjach. Problemy z trawieniem objawią się uczuciem pełności, nudnościami, wzdęciami oraz bólem brzucha. Idealnie byłoby gdyśmy wybierali tylko zdrowe jedzenie “Zdrowe jedzenie w sklepie, czyli jakie działy wybierać” oraz mogli zjeść w spokoju, skupiając się tylko na posiłku “Uważne jedzenie – skupiaj się na tym co jesz i zobacz korzyści”. Jednak jesteśmy tylko ludźmi i nie zawsze nam się to udaje, dlatego czasem przydałoby się wsparcie trawienia.
Lepsze trawienie to lepsza przemiana materii
Trawienie to bardzo skomplikowany proces, w dodatku ma bardzo duży wpływ na przemianę materii. Metabolizm człowieka zależy od wielu czynników, między innymi od wieku. Najszybszy metabolizm mają dzieci oraz nastolatkowie. Jest to spowodowane potrzebą organizmu związaną z szybkim rozwojem i wzrostem. U ludzi dorosłych metabolizm spada i zależy między innymi od płci, wagi i zdrowia. Aby uzyskać lepszą przemianę materii powinniśmy zapewnić organizmowi zdrową dawkę aktywności fizycznej i stosować odpowiednią dietę. Nie możemy też zapominać o właściwym nawodnieniu organizmu “Woda – dlaczego jest niezbędna dla organizmu”.
Na lepszą przemianę wpływa także prawidłowe trawienie. Tempo w jakim trawimy dostarczone pokarmy jest tu kluczowe. Pokarm, który zbyt długo zalega w żołądku i jelitach może fermentować, powodując wzdęcia i gazy. Często też przeciążenie układu pokarmowego może prowadzić do zaparć. Toksyny znajdujące się w organizmie źle wpływają na ogólne zdrowie i blokują dostarczanie składników odżywczych z pożywienia. W takich sytuacjach przemiana materii zwalnia, a my czujemy się ociężale. “Naturalne sposoby na zaparcia – niech jelita wezmą się do pracy”. Prawidłowe trawienie pozwala na przyswajanie witamin i składników mineralnych oraz wydalanie z organizmu zbędnych składników przemiany materii. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”. Szybszy metabolizm sprawia, że jesteśmy pełni zdrowia i energii, chętniej się ruszamy, co korzystnie wpływa też na trawienie i zdrowie.
Ziołowe wsparcie procesu trawienia
Tym razem opuściłam kategorię Dieta ONZ, w której piszę na temat odchudzania i codziennej diety. Przeszłam do kategorii Ziołowe Rozczarowanie, by opisać najskuteczniejsze zioła na trawienie. Tym, którzy nie znają jeszcze kategorii Ziołowe Rozczarowanie wyjaśniam, że jest ona poświęcona uprawie ziół, która nie zawsze mi wychodzi. Poza tym opisuję w niej różne właściwości ziół. Przy okazji nawiązując do dzisiejszego wpisu polecam “Zioła moczopędne i oczyszczające, przyspieszające metabolizm”.
W sklepach i aptekach można spotkać gotowe mieszanki zawierające zioła na trawienie, które można zaparzać i pić w razie potrzeby. Zioła na trawienie można stosować jako herbatki do picia w trakcie lub po posiłku. Na pewno po taki napar powinniśmy sięgnąć po bardziej obfitym lub niezdrowym posiłku. Do dań ciężkostrawnych należą także te z warzyw kapustnych i strączkowych. “Rośliny strączkowe, to zdrowe białka czy węglowodany?”. Nie zaszkodzi jeśli taki napar zawierający zioła na trawienie będziemy pić codziennie nawet stosując lekkostrawną dietę.
Nie każdemu smakują napary ziołowe, dlatego zioła na trawienie możemy stosować również w postaci tabletek. Musimy także pamiętać, że niektóre przyprawy to również idealne zioła na trawienie. Dodane do posiłku, poprawią smak i zapach potrawy, dodatkowo sprawią, że po jedzeniu nie będziemy czuli się ociężali.
Zanim przedstawię najskuteczniejsze zioła na trawienie muszę przypomnieć, że niektóre zioła działają jak leki i trzeba pamiętać, że stosowanie ich może być niewskazane. “Zioła mogą być niebezpieczne – kiedy i na które należy uważać?”.
Zioła na trawienie podawane przez Mamy i Babcie
Mięta pieprzowa – Prawie każdy zapytany o najlepsze zioła na trawienie i problemy żołądkowe wymieni właśnie miętę pieprzową. To jedno z głównych ziół znajdujących się w domowych apteczkach. Sama pamiętam z dzieciństwa krople miętowe z cukrem podawane mi przez Mamę gdy bolał mnie brzuch. “Skończyłam 50 lat…- Teraz już z górki, czyli łatwiej!”. Mięta zwiększa wydzielanie żółci i wspiera pracę wątroby przyspieszając trawienie. Łagodząco wpływa na cały układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit. Jak wszystkie zioła na trawienie ogranicza nieprzyjemne skutki niewłaściwej diety. “Mięta – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Koper włoski – To zioło, które bardzo kojarzy się z pomocą w problemach trawiennych, od lat podawane przez Mamy i Babcie. Jego skuteczność, ale również bezpieczeństwo i delikatność sprawiają, że można dawać go już nawet bardzo małym dzieciom jako herbatkę łagodzącą bolesne kolki. Koper włoski działa rozkurczająco, co pomaga ograniczać skurcze jelit i mięśni gładkich powodujących bóle brzucha. Poza tym koper włoski przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwiając trawienie. Dodatkową zaletą nasion kopru włoskiego jest lekko anyżowy smak i zapach, który smakuje nawet małym dzieciom. Napar z kopru włoskiego z powodzeniem może być uzupełnieniem posiłku. “Koper włoski – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Zioła na trawienie o działaniu uspokajającym
Rumianek – Łagodne zioło, które dzięki właściwościom rozkurczającym i przeciwbólowym sprawdzi się podczas niestrawności. Jego łagodne i bezpieczne działanie pozwala na częste stosowanie nawet przez kobiety w ciąży i małe dzieci. “Zioła dla kobiet, czyli apteczka na kobiece dolegliwości”. Rumianek skutecznie ogranicza mdłości i działając przeciwzapalnie chroni cały układ pokarmowy. Zaletą rumianku jest również jego uspokajające działanie, które pomaga na problemy trawienne spowodowane stresem. Działając rozkurczowo niweluje ból brzucha i ściskanie w żołądku z nerwów. Zrelaksowany żołądek jest bardziej skupiony na trawieniu i może pracować bez stresu. “Rumianek – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Melisa – Zioło kojarzone głównie z działaniem uspokajającym. Jednak należy pamiętać, że melisa również korzystnie wpływa na procesy trawienne. Jak inne zioła na trawienie przyspiesza produkcję żółci i soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Skutecznie ogranicza nudności i inne dolegliwości żołądkowe spowodowane niestrawnością. Oczywiście jej uspokajające działanie jest również dużym wsparciem w procesie trawienia. Zapobiega między innymi skurczom brzucha spowodowanym stresem. Trzeba też pamiętać, że stres jest częstą przyczyną powstawania wrzodów żołądka, a melisa pomoże ich uniknąć. “Melisa lekarska – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Zioła na trawienie i lepszą przemianę materii
Szałwia – Bardzo skuteczne zioło, które sprawdzi się zwłaszcza w trawieniu produktów tłustych, po których mogą doskwierać nam nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Wypita po tłustym i obfitym posiłku ograniczy nudności i wzdęcia. Szałwia skutecznie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega fermentacji nie tylko po tłustych posiłkach. Jej rozkurczające działanie zapobiega bólom brzucha spowodowanym niestrawnością. Bardzo ważną zaletą szałwii jest jej antybakteryjne działanie, które chroni organizm przed bakteriami układu pokarmowego. Dzięki właściwościom moczopędnym szałwia oczyszcza też organizm z toksyn, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. “Szałwia lekarska – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Mniszek – Zioło, które słynie w dobroczynnego wpływu na pracę wątroby, odpowiedzialnej za procesy trawienne. Mniszek jak wszystkie zioła na trawienie zwiększa wydzielanie żółci i soków trawiennych. Ponadto skutecznie zapobiega zastojom żółci, ograniczając powstawanie kamicy w drogach żółciowych. Dodatkową zaletą mniszka jest jego oczyszczające działanie pomagające pozbyć się toksyn z organizmu. Jest to zasługa wspieranej przez mniszek wątroby oraz nerek, które mniszek chroni działając przeciwzapalnie i moczopędnie. Mniszek radzi sobie z zatruciami pokarmowymi i odtruwa cały organizm wpływając na lepszą przemianę materii. “Mniszek lekarski – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Dziurawiec – Zioło, które warto wypić przed obfitym lub ciężkostrawnym posiłkiem. Właściwości dziurawca przygotowują organizm do procesu trawienia wydzielając żółć i soki trawienne. Tak przygotowana wątroba łatwiej poradzi sobie z trawieniem nawet ciężkich posiłków. Rozkurczowe działanie dziurawca ogranicza ból brzucha spowodowany niestrawnością. Dziurawiec potrafi też niwelować wzdęcia i zgagę. Jego przeciwzapalne właściwości chronią układ pokarmowy i moczowy. To kolejne zioło, które wspiera pracę nerek i działa moczopędnie, dzięki temu oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na lepszą przemianę materii. “Dziurawiec – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Przyprawy w kuchni jako zioła na trawienie
Wiele ziół ma zastosowanie jako przyprawy wykorzystywane w kuchni do przygotowywania posiłków. Często dodajemy je do potraw tylko po to, by uzyskać pożądany smak i aromat. Nie zdajemy sobie sprawy, że przyprawy to również zioła na trawienie i dzięki nim lepiej poczujemy się nie tylko w trakcie posiłku, ale również po nim. Warto też pamiętać, że wiele przypraw korzystnie wpływa na lepszą przemianę materii. Dotyczy to głównie przypraw ostrych i to często one przyspieszają trawienie. “Szkodliwe przyprawy i ich zalety, które warto wykorzystać”.
W kuchni stosujemy też aromatyczne, ale łagodniejsze zioła na trawienie, które zwiększają produkcję soków żołądkowych i zapobiegają niestrawnościom. Pora przyjrzeć się szybko chociaż kilku z nich. Po więcej informacji zapraszam na kartki mojego zielnika.
Majeranek – Jedno ze skuteczniejszych ziół na trawienie stosowane jako przyprawa. Majeranek często dodawany jest do zup, zwłaszcza grochowej i fasolowej. Jest też składnikiem kiełbas. Bardzo dobrze radzi sobie z trawieniem roślin strączkowych i kapustnych. “Majeranek – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Tymianek – Zioło poprawiające trawienie, które bardzo dobrze radzi sobie z trawieniem zwłaszcza pokarmów tłustych. Jako przyprawa dobrze komponuje się z tłustymi mięsami typu kaczka, gęś i dziczyzna. Idealnie pasuje do ciężkostrawnych, zawiesistych zup. Może być też dodatkiem do ciężkostrawnych grzybów. “Tymianek – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Oregano – Zioło bogate w błonnik, który dodatkowo wspiera proces trawienia. Oregano jako przyprawa dodawane jest głównie do dań kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się też jako urozmaicenie mięs, ryb, serów i jajek. Bardzo dobrze pasuje do ciężkostrawnych zup i sosów. “Oregano – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Przyrządzając potrawy warto zwrócić też uwagę na inne zioła na trawienie stosowane jako przyprawy. Właściwościami tymi charakteryzują się między innymi kminek, rozmaryn, bazylia, kurkuma, cynamon, goździki, anyż i imbir. “Przyprawy świąteczne – smaczne aromaty tworzące nastrój”.
Przyjemność z jedzenia i przyjemność z trawienia
Pamiętajmy też, że nie tylko zioła na trawienie pomogą przy niestrawności. Bardzo dobrze sprawdzi się też herbata. “Herbata biała, zielona, czerwona – bo nie musi być czarna”. Filiżanka herbaty będzie dobrym rozwiązaniem np. w gościach, gdy głupio będzie nam poprosić o zioła na trawienie po przejedzeniu, bo gospodarze mogą pomyśleć, że zaszkodziły nam serwowane przez nich posiłki.
Nawet jeśli uważamy, że zdrowo się odżywiamy, jemy bez pośpiechu i stresu to i tak mogą nam przytrafić się różne dolegliwości żołądkowe spowodowane niestrawnością. Nasz układ pokarmowy czasem chce bardziej odpocząć. Przekazuje nam to poprzez ból brzucha, wzdęcia, nudności oraz zaparcia.
Na szczęście możemy wtedy sięgnąć po zioła na trawienie, które wesprą pracę układu pokarmowego i ograniczą niestrawność. Dlatego warto by zioła na trawienie były zawsze pod ręką, by przyjemność z jedzenia trwała również po nim i nie sprawiała, że posiłek będzie dla nas tylko przykrym wspomnieniem. Cieszmy się pysznym posiłkiem i lekkością po nim, by już po krótkim odpoczynku chciało nam się korzystać z tego co przynosi każdy nowa chwila.
Ana