Jesienna dieta, czyli jak podnieść odporność pożywieniem
Jesienią powinniśmy podnieść odporność pożywieniem
Moje ostatnie wpisy inspirowane są jesienią i tak będzie też tym razem. Zaczęło się od wpisów nawiązujących do jesieni życia. Pierwszy dotyczył upominku dla emerytki, który sama zrobiłam “Upominek z okazji przejścia na emeryturę dla niezłej babki”. Potem były wpisy na temat ziół “Zioła dla seniora – napary na dolegliwości wieku podeszłego”. Oraz ten opisujący najlepsze zioła na bolące stawy “Zioła na stawy – napary, okłady i kąpiele”. Dzisiaj przyszedł czas na zmianę kategorii i napisanie jak powinna wyglądać jesienna dieta, pomagająca podnieść odporność organizmu pożywieniem.
Czasem jesień jest ciepła, słoneczna i kolorowa, a czasem chłodna, deszczowa i ponura. Jesienią i zimą często odczuwamy spadek energii, gorsze samopoczucie i mniejszą odporność na choroby. Dlatego wraz z nastaniem chłodniejszych dni warto też zmienić sposób odżywiania, tak by jesienna dieta dodała nam wigoru, poprawiła nastrój i podniosła odporność organizmu.
Jesienią i zimą powinniśmy zrezygnować z chłodnych napojów i częściej sięgać po rozgrzewające herbaty i kompoty. Nie zapominajmy też o dodaniu cytryny pełnej witaminy C. Bardzo dobrze sprawdzą się także napary ziołowe, dlatego tak na początek na lepszy humor i by bardziej się chciało polecam kubek ciepłych ziół. “Napary ziołowe poprawiające nastrój, czyli zioła na doła”. Ponieważ ciepłe herbatki ziołowe z powodzeniem mogą zastąpić zimne napoje polecam też “Zdrowe herbatki ziołowe, które warto pić codziennie”.
Niska temperatura powietrza zwiększa apetyt
Wraz ze spadkiem temperatury powietrza wzrasta też nasz apetyt. Kiedy zauważamy wzrost apetytu tłumaczymy sobie, że jemy trochę z nudów, bo mniej się ruszamy i nie zawsze mamy ochotę czymś się zająć. Zwiększony apetyt zrzucamy też na gorsze samopoczucie i tłumaczymy sobie, że sięgamy po jedzenie, by poprawić sobie nastrój. Nie zawsze mamy świadomość, że za zwiększonym apetytem stoi właśnie niższa temperatura za oknem.
Po prostu chodzi o to, że nasz organizm walczy o utrzymanie stałej ciepłej temperatury ciała i nie chce dopuścić do jego wychłodzenia. Kiedy jesienna dieta nie jest dostosowana do niższych temperatur, organizm musi się mocno napracować, by się ogrzać i traci na ten proces dużo energii. Przy okazji spada też nasza energia i samopoczucie, a co najważniejsze, zmniejsza się odporność organizmu na różne choroby. Jesienna dieta naturalnie wzmocni organizm oraz zastąpi syntetyczne leki i suplementy diety.
Dla prawidłowego funkcjonowania jesienią organizm domaga się też bardziej kalorycznych posiłków. Jeśli boimy się o sylwetkę, warto postawić na większą częstotliwość i mniejsze porcje posiłków. Dobrze zbilansowana jesienna dieta powinna zawierać wszystkie składniki pokarmowe węglowodany, białka i tłuszcze. Pomoże to ograniczyć niedobory witamin i składników mineralnych oraz zmniejszy uczucie głodu.
Jesienna dieta powinna zapewniać też rozgrzewające ciepło, które wraz z zaspokojonym apetytem poprawią samopoczucie i dodadzą energii. Czując błogie ciepełko czujemy się komfortowo i bezpiecznie, dlatego często jesienią i zimą szukamy ciepłego kocyka. Może warto wtedy sięgnąć po rozgrzewającą herbatę lub ciepłe kakao, które dodatkowo poprawia nastrój i podnosi odporność organizmu. “Kakao – zdrowe poprawianie humoru i koncentracji”.
Jesienna dieta pełna kolorowych rozgrzewających warzyw
Jesień przeważnie jest kolorowa, więc i jesienna dieta powinna zawierać kolory. Dlatego zacznijmy od warzyw, które w sezonie jesienno zimowym sprawdzą się najbardziej. Jesienna dieta powinna być bogata w marchew, pietruszkę, seler i buraki. Te kolorowe warzywa korzeniowe są pełne zdrowia i witamin potrzebnych jesienią “Warzywa korzeniowe – smaczne, zdrowe, kolorowe”.
Jesienią powinniśmy rzadziej wybierać surowe sałatki i stawiać na warzywa gotowane, z których możemy też przygotowywać zupy i kremy, pomagające w rozgrzaniu organizmu. W tym przypadku oprócz warzyw korzeniowych bardzo dobrze sprawdzą się też ziemniaki oraz dynia, której kolor najbardziej przypomina barwę jesieni. “Dietetyczne zupy – posiłki sycące i odchudzające”.
Do zup i nie tylko powinniśmy wykorzystać też rośliny strączkowe, w szczególności groch, fasolę i soczewicę. “Rośliny strączkowe, to zdrowe białka czy węglowodany?”. Oczywiście jesienna dieta powinna zawierać także wzmacniające odporność organizmu cebulę, czosnek i por oraz czerwoną paprykę i natkę pietruszki pełne witaminy C. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”.
Jesień to sezon na warzywa korzeniowe i to właśnie wtedy są one najzdrowsze i najtańsze. Czasem jednak nie chce nam się ich obierać, kroić i przygotowywać. Wolimy wtedy sięgnąć po coś na szybko, np. jakiś niezdrowy fast-food. Może lepiej zaopatrzyć się w mrożonki, które zawierają gotowe, czyste i pokrojone warzywa. Często można znaleźć już odpowiednio skomponowane jesienne zupy. “Mrożonki warzywne i owocowe – nie unikaj, bo są zdrowe!”.
Rozgrzewająca jesienna dieta pachnąca przyprawami
Wiemy już, że rozgrzanie organizmu jesienią i zimą jest bardzo ważne. Dlatego lepiej zrezygnować ze zwykłych kanapek i wybierać głównie posiłki jedzone na ciepło. Zresztą nasz organizm woli jeśli po ciepłe posiłki sięgamy przez cały rok, niezależnie od pogody. “Ciepłe posiłki – dlaczego warto jeść je codziennie?”.
Na ciepłe jesienne śniadanie najlepiej wybrać zdrową owsiankę lub jaglankę. Zarówno płatki owsiane, jak i kasza jaglana dodadzą energii i dostarczą witamin z grupy B, które korzystnie poprawiają nastrój. “Płatki owsiane – może polubisz je tak samo jak ja”. Dla poprawy smaku i podtrzymania efektu rozgrzania do owsianki i jaglanki warto dodać cynamon lub kardamon. “Cynamon – rozgrzewające odchudzanie nie tylko od święta”. Dobrze sprawdzą się też inne przyprawy korzenne np. imbir i anyż.
Jesienna dieta może zawierać ciepłe posiłki przygotowywane na różne sposoby. “Gotowane, smażone, pieczone – ciepło i zdrowo na żołądku”. Wszystkie posiłki lepiej smakują i smakowicie pachną gdy użyjemy do nich odpowiednich przypraw. Dodatkowo niektóre przyprawy pomagają rozgrzać organizm i działają antybakteryjnie. Sprawdzą się tu majeranek, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, pieprz, chili i wszystkie przyprawy ostre po których czujemy pieczenie na języku.
Niektóre ostre przyprawy mogą szkodzić zdrowiu, ale i one mają swoje zalety “Szkodliwe przyprawy i ich zalety, które warto wykorzystać”. Rozgrzewające przyprawy mają też tą cenną zaletę, że rozgrzewając organizm ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Pomogą więc pozbyć się warstewki tłuszczu zbieranego na chłodniejsze dni. “Przyprawy w diecie – wykorzystaj ich odchudzającą moc!”.
Słodkie pożywienie wzmacniające odporność
W utrzymaniu właściwej wagi w chłodne jesienne i zimowe dni pomogą też słodkie, zdrowe produkty, które ograniczą chęć sięgania po tuczące słodycze. Co jest bardzo ważne wprowadzając je do jesiennej diety podniesiemy odporność organizmu i dostarczymy mu niezbędnych witamin i składników odżywczych. Brzmi zbyt pięknie? A wystarczy, że jesienna dieta będzie zawierała słodkie soki i dżemy z malin, aceroli, czarnego bzu i dzikiej róży. ”Zioła na odporność – niech wirusy idą precz”.
Do jesiennej diety warto też wprowadzić podnoszący odporność zdrowy miód naturalny. “Miód na diecie, czyli jak zdrowo grzeszyć”. Miód posiada też właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, które sprawdzą się przy przeziębieniu i pomogą zregenerować osłabiony chorobą organizm. Oczywiście w miodzie znajdziemy też wiele witamin i składników mineralnych. Trzeba jednak pamiętać, by nie dodawać miodu do zbyt gorących potraw i napojów, bo straci on swoje cenne właściwości.
Jesienna dieta będzie słodsza i przyjemniejsza gdy dodamy do niej kojarzący się z jesienią syrop klonowy. “Syrop klonowy – słodycz, na którą możesz sobie pozwolić”. Jego lekko skarmelizowany smak pasuje do wielu deserów i wypieków, a także do zdrowej owsianki. W przeciwieństwie do miodu, syrop klonowy może być dodatkiem do gorącej kawy lub herbaty, zastępując cukier. Syrop klonowy podnosi odporność organizmu, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Jest też źródłem wielu minerałów i witamin, zwłaszcza tych z grupy B wpływających na lepszy nastrój, tak potrzebny jesienią i zimą.
Jesienna dieta bogata w probiotyki wspierające odporność
W jesiennej diecie bardzo ważne jest pożywienie podnoszące odporność, ale często zapominamy, że za odporność organizmu odpowiadają głównie nasze jelita. Dokładniej mówiąc znajdujące się w nich dobre bakterie zapewniające zdrową florę bakteryjną. Dobre bakterie do rozwoju potrzebują probiotyków znajdujących się między innymi w pożywieniu. Dlatego jesienna dieta powinna zawierać produkty bogate w probiotyki. “Probiotyki i prebiotyki w żywności – jak dbać o florę bakteryjną”.
Jesienią powinniśmy sięgać po kiszonki, które są naturalnym źródłem probiotyków i kwasu mlekowego, zapewniających zdrową florę bakteryjną. Produkty kiszone zawierają też wiele cennych witamin, których często brakuje nam w okresie jesienno zimowym. Kiszonki bardzo dobrze sprawdzą się także po kuracjach antybiotykowych i osłabieniu np. po przebytej chorobie. Dodatkową zaletą kiszonek jest ich niska kaloryczność oraz łatwostrawność, które pomagają w odchudzaniu. Jesienna dieta bogata w kiszonki pomoże nam podnieść odporność i utrzymać odpowiednią wagę. “Kiszonki na odchudzanie – sięgaj po nie kiedy chcesz”.
Bardzo dobrym źródłem probiotyków i dobrych bakterii budujących florę bakteryjną jelit są fermentowane produkty mleczne. Jak najczęściej powinniśmy sięgać więc po kefir, maślankę oraz jogurty naturalne i greckie, a także skyr. Przy okazji polecam inny mój wpis “Jogurt naturalny, grecki i skyr – czy one się czymś różnią?”. Fermentowane produkty mleczne zawierają zdrowe kultury bakterii i wiele składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania organizmu. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?
Ziołowe wsparcie w jesienno zimowych infekcjach
Jesienna dieta ma za zadanie rozgrzać i podnieść odporność organizmu na różne choroby, zwłaszcza na te, na które chorujemy jesienią i zimą. Dzięki dobrze skomponowanej diecie łatwiej uda nam się uniknąć przeziębienia, kataru, grypy czy anginy.
Jeśli jednak przytrafi nam się infekcja, zanim sięgniemy po tabletki skorzystajmy z naturalnej mocy ziół. “Zioła na przeziębienie – zastosuj i nie daj się chorobie”. Po syntetyczne leki zawsze zdążymy sięgnąć. Oczywiście zioła pomogą na lekkie przeziębienie, w przypadku zapalenia płuc, nie leczmy się sami. Możemy też sięgnąć po “Zioła antybakteryjne – antybiotyki na oporne bakterie”. A gdy przyplącze się kaszel i nie będzie pozwalał nam normalnie funkcjonować, na pomoc przyjdą “Zioła na uporczywy kaszel – wykrztuśne i przeciwkaszlowe”.
Wierzę jednak, że jesienna dieta podniesie naszą odporność i unikniemy problemów zdrowotnych. W dodatku w dobrym nastroju i bez nadwyżki wagowej przetrwamy jesień i zimę, by na nowo cieszyć się ciepłem wiosennego słońca.
Ana