Soczyste owoce i warzywa, którymi ugasisz pragnienie
Jak nawodnić organizm i ugasić pragnienie?
Właściwe nawodnienie organizmu jest bardzo ważne nie tylko w upalne dni. Woda i powietrze to niezbędne składniki potrzebne nam do życia. “Woda – dlaczego jest niezbędna dla organizmu”. Wodę możemy spożywać w czystej formie lub z różnymi dodatkami. “Picie wody podczas diety – jak sobie z tym poradzić”. Nawodnić organizm możemy też pijąc herbaty i inne napoje. “Herbata biała, zielona, czerwona – bo nie musi być czarna”. Bardzo wartościowe są również soki, których dużo zawierają soczyste owoce i warzywa.
Dużo owoców i warzyw jest sezonowa i warto docenić to, że najbardziej soczyste owoce i warzywa są dostępne latem. Czyli właśnie wtedy kiedy potrzebujemy ich najbardziej, by ugasić pragnienie. W sklepach przez cały rok możemy kupić gotowe soki, nektary i napoje z dodatkiem owoców i warzyw.
W sezonie letnim soczyste owoce i warzywa możemy wykorzystać do samodzielnego robienia zdrowych soków. Jeśli wolimy pić wodę, to możemy dodać do niej soczyste owoce i warzywa. W ten sposób poprawimy smak wody oraz wzbogacimy ją o witaminy i składniki mineralne.
Soczyste owoce i warzywa dostarczą składników odżywczych
Wszyscy wiemy, że powinniśmy wypijać około 2,5 litra płynów dziennie, a w upalne dni lub podczas wzmożonej aktywności fizycznej, jeszcze więcej. Część z nas błędnie myśli, że chodzi tu o czystą wodę. Oczywiście do bilansu płynów nie powinniśmy zaliczać alkoholu i kawy, które dodatkowo wypłukują wodę z organizmu, ale nie musimy wybierać czystej wody. “Kawa – zdrowa używka i aromatyczne odchudzanie”.
Niezbyt dobrym wyborem jest np. woda źródlana, która nie posiada żadnych składników odżywczych, tylko po prostu gasi pragnienie. Dużo lepiej sprawdzi się woda mineralna wzbogacona o składniki mineralne. Jest to bardzo ważne, bo pocąc się wypłukujemy minerały z organizmu i możemy narazić się na ich niedobory. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”.
Najlepszym wyborem wydają się soki owocowe i warzywne, bo zawierają wiele witamin i składników odżywczych. Natura dostarcza nam świeże soczyste owoce i warzywa, byśmy dzięki ich sokom mogli ugasić pragnienie. Jednak wcale nie musimy bazować tylko na sokach. Często samo zjedzenie pełnego soku owocu lub warzywa skutecznie nas orzeźwi i ugasi pragnienie. Dodatkowo soczyste owoce i warzywa mogą być lekką niskokaloryczną przekąską w ciągu dnia, którą możemy zjeść w domu lub zabrać ze sobą.
Soczyste owoce i warzywa mają swoje wady
Warto pamiętać, że przeważnie najwięcej soku zawierają dojrzałe owoce i warzywa. Niestety jako takie mają swoje wady. Soczyste owoce i warzywa naprawdę zawierają dużo soku i jedzenie ich może być kłopotliwe w niektórych sytuacjach. Możemy pobrudzić się sokiem, a brak możliwości umycia rąk po jedzeniu będzie dla nas mało komfortowy. Poza tym dojrzałe owoce i warzywa szybciej się psują i łatwiej je uszkodzić np. zabierając ze sobą w torebce. Kolejna wada, to wyższa kaloryczność dojrzałych owoców i warzyw, ponieważ im bardziej dojrzałe są owoce i warzywa, tym więcej zawierają cukru.
Jednak powyższe wady wydają się mało istotne, biorąc pod uwagę zalety. Jeśli mamy zamiar ugasić pragnienie np. sztucznymi napojami gazowanymi pełnymi cukru i polepszaczy smaku, wybierzmy naturalne soki. Pamiętajmy, że gdy zjadamy lub wypijamy soczyste owoce i warzywa dostarczamy sobie orzeźwienia, energii i zdrowia. Regenerujemy ciało i umysł, czyli pobudzamy siły witalne, by bardziej chciało się chcieć. Warto jest też pamiętać o tym, że soczyste owoce i warzywa dostarczą nam niezbędnego błonnika, którego sami nie potrafimy wytworzyć. “Błonnik pokarmowy – włókno roślinne w codziennej diecie”.
Pełen wody owoc, którym się napijesz – arbuz
Czasem jedząc dojrzałego arbuza można mieć wrażenie, że składa się on z samej orzeźwiającej wody, którą można pysznie ugasić pragnienie. Arbuz zawiera aż 97 % wody, w dodatku to najmniej kaloryczny owoc. Idealnie nadaje się do zamrożenia w postaci sorbetu, a schłodzony w lodówce da nam świetne orzeźwienie i nawodni organizm. Wszyscy, którzy nie lubią wypluwania lub wydłubywania pestek z arbuza mogą wybrać odmiany bezpestkowe. Osobiście uważam, że arbuz bez pestek wygląda dość dziwnie i to właśnie duże czarne pestki na tle czerwonego arbuza dodają mu uroku i charakterystycznego wyglądu.
Czerwony kolor to zasługa likopenu, który jest przeciwutleniaczem, chroni przed nowotworami i wspiera serce. Ponieważ arbuz może być kłopotliwy w spożyciu, najlepiej pokroić go na kawałki przed włożeniem do lodówki. Pokrojony arbuz będzie też idealną przekąską do pracy lub na inną aktywność poza domem.
Soczyste owoce, które kojarzą się z latem – truskawki
Truskawki również stoją na podium najmniej kalorycznych owoców. Pełne soczystości i słodyczy truskawki idealnie nawodnią organizm, bo zawierają 94 % wody. Te pyszne soczyste owoce mogą być idealną przekąską lub dodatkiem do lekkiego posiłku. W połączeniu z jogurtem stworzą orzeźwiający koktajl. Bardzo dobrze komponują się listkami mięty. “Mięta – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Truskawki przechowywane w lodówce są bardziej jędrne i dają potrzebne latem ochłodzenie. Warto wykorzystać truskawki również jako sorbety lub mrożone owoce dodawać do napojów. Wielkość truskawek chociaż bywa różna sprawia, że są to idealne soczyste owoce, które możemy zabrać ze sobą i zjeść prawie wszędzie. Wprawdzie truskawki posiadają drobne pestki, ale nie są one bardzo uciążliwe podczas jedzenia. Drobne pestki owoców są bardzo wartościowe. Zawierają dużo błonnika i poprawiają perystaltykę jelit. “Naturalne sposoby na zaparcia – niech jelita wezmą się do pracy”.
Owoc cytrusowy pełen soku – pomarańcza
Jako przedstawicielkę wszystkich owoców cytrusowych wybrałam pomarańczę, chociaż to grejpfrut byłby lepszym i polecanym przez dietetyków owocem. Jednak grejpfrut jest dość gorzkim owocem i nie każdy chętnie po niego sięga. Jest to istotne zwłaszcza latem, które kojarzy się z luzem i w czasie którego częściej pozwalamy sobie na słodycze. Pomarańcza również zawiera sporo wody, bo aż 97% i z powodzeniem ugasi pragnienie. Dodatkowo zapewni kwaskowatą słodycz, która idealnie orzeźwia i kojarzy się z wakacjami.
Schłodzone cząstki pomarańczy to idealne łyki wody w ciągu dnia. Tak przygotowana pomarańcza może towarzyszyć nam też w pracy. Warte uwagi są także inne soczyste owoce cytrusowe jak cytryna czy limonka. Z wszystkich cytrusów możemy przygotować sorbety lub wykorzystać je jako dodatki do deserów i napojów. Soczyste owoce cytrusowe dobrze komponują się z ziołami: miętą, melisą, szałwią i tymiankiem. “Tymianek – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.
Małe owoce, którymi ugasisz pragnienie – borówki
Borówki to idealne soczyste owoce, które można jeść bezpośrednio, pamiętajmy tylko o ich umyciu. Świetnie smakują po uprzednim schłodzeniu w lodówce, orzeźwiając chłodną soczystością. Zawierają około 94 % wody i mało kalorii. Z jednej strony to wygodne soczyste owoce, które możemy zabrać ze sobą, by zjeść w dowolnym momencie. Jednak z drugiej strony jedzenie borówek ma swoje wady.
Borówki farbują usta i język na fioletowo, w dodatku ich drobne ziarenka lubią wchodzić pomiędzy zęby. Może to być kłopotliwe w pracy lub innym miejscu publicznym, kiedy nie będziemy mogli nad tym zapanować. Nie wypadałoby iść tak “ozdobionym” np. na rozmowę kwalifikacyjną. Borówki bardzo dobrze sprawdzają się w postaci sorbetów oraz jako dodatek do deserów i napojów. Idealnie komponują się z chłodnym jogurtem tworząc koktajl. Chętnie wykorzystuje się je jako apetyczną ozdobę potraw. “Jemy oczami, czyli niech się dzieje na talerzu”.
Soczyste owoce w pełni lata – brzoskwinie
Brzoskwinie to soczyste owoce, które przez matową, omszałą skórkę wyglądają na bardziej suche niż inne owoce pełne soku. Wystarczy tylko odsunąć skórkę, która sama łatwo schodzi im bardziej dojrzały jest owoc i zaleje nas pyszny brzoskwiniowy sok, bo brzoskwinia zawiera około 90 % wody. Niestety to owoc, który może nieźle ubrudzić sokiem nasze ręce i nie tylko. Jedzenie go gdzieś w locie może być dość kłopotliwe.
Niedojrzałe brzoskwinie są bardzo twarde i mają mało soku. Dojrzałe zaś są bardzo soczyste i miękkie, ale łatwo się odgniatają narażając na zepsucie. Kupując brzoskwinie trzeba uważać, bo wiele sklepów sprzedaje je w wersji lekko mrożonej. Nie zawsze w sklepie jesteśmy w stanie to stwierdzić. Kupujemy ładne twarde brzoskwinie, by dojrzały w naszym domu, a one szybko miękną i okazuje się, że są ciemne i zepsute w środku wokół pestki. Zdrowe pyszne brzoskwinie są idealnym składnikiem sałatek owocowych. Oczywiście nadają się też deserów i wypieków. “Deser – zachcianka, nad którą możesz zapanować”.
Niskokaloryczne warzywo pełne wody – ogórek
Ogórek uważany jest za króla soczystych warzyw, bo zawiera 97 % wody, w dodatku ma bardzo mało kalorii. Umyty ogórek możemy jeść ze skórką, chociaż nie każdemu to odpowiada. Młody ogórek zawiera też miękkie pełne wody pestki, które również warto jeść. Ogórek nie wymaga żadnych dodatków, spokojnie możemy zjeść go jako samodzielną orzeźwiającą i gaszącą pragnienie przekąskę. Niektórzy jednak nie wyobrażają sobie jedzenia ogórka bez soli.
Pamiętajmy, że sól wyciąga wodę i dzięki niej część wody wypłynie z ogórka, co sprawi, że będzie on mniej soczysty. Widać to między innymi, gdy solimy pokrojone na mizerię ogórki. Już po chwili w miseczce zbiera się sporo wody, a plasterki ogórka są mniej sprężyste. Ogórek świetnie nadaje się koktajli i chłodników. Już zwykła kanapka ze świeżym ogórkiem da efekt orzeźwienia i sprawi, że kanapka nie wyda się sucha i zapychająca. Świeży ogórek lubi towarzystwo młodych listków koperku, który również orzeźwia i odświeża oddech.
Pyszne soczyste warzywo – pomidor
Pomidor z powodzeniem może bić się z ogórkiem o podium na najbardziej soczyste warzywa, bo posiada 96 % wody. Ilość ta jest zależna od dojrzałości pomidora i często też od jego odmiany. Wodę znajdziemy nie tylko w miąższu, ale także w pestkach pomidora, które otoczone są galaretowatą błonką. Zjadanie tych mało kłopotliwych pestek korzystnie wpłynie na perystaltykę jelit i nie tylko. “Nasiona, pestki, ziarna – po które i dlaczego warto sięgać?”. Pomidor to także niskokaloryczne warzywo, które poprawi nasze zdrowie i pomoże zachować szczupłą sylwetkę.
Czerwony kolor pomidora to jak w przypadku arbuza zasługa zdrowego likopenu. Pomidor jest świetnym dodatkiem na kanapkę lub do sałatki. Jego charakterystyczny smak pasuje do wielu potraw. Schłodzony w lodówce bardzo dobrze orzeźwi i ugasi pragnienie. Pomidor ma też pewną wadę – uwielbia zsuwać się z kanapki prosto na nasze ubranie. Niestety trzeba się liczyć z tym, że łatwo można się nim pobrudzić.
Drobne soczyste warzywa na raz – rzodkiewki
Młoda, świeża rzodkiewka też zawiera sporo wody, bo około 95 %. Charakteryzuje się także niską kalorycznością. To jedno z warzyw, które lepiej smakują i mają więcej soczystości, kiedy są młode. Starsza rzodkiewka jest przeważnie sucha z pustymi miejscami w środku, często ma też gąbczastą strukturę. Rzodkiewka nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz jako dodatek do sałatek i kanapek. Nie najlepiej znosi obróbkę termiczną oraz mrożenie, chociaż pojawia się coraz więcej sposobów na mrożoną rzodkiewkę. Przy okazji polecam artykuł jak jeszcze można przechowywać rzodkiewkę?
Ciekawostką jest to, że liście rzodkiewki też są jadalne i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Mogą być wykorzystywane na kanapki, do sałatek lub jako pesto. “Wiosenne nowalijki – ukojona tęsknota za zielonym”.
Soczysta warzywna przekąska – papryka czerwona
Chrupiąc soczystą paprykę czerwoną możemy poczuć jak jej sok tryska na wszystkie strony. Dojrzała papryka czerwona zawiera 93 % wody i mnóstwo witaminy C. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”. Papryka charakteryzuje się też niską kalorycznością. Paprykę łatwo zabrać ze sobą i zjeść w dowolnym momencie. Jednak warto ją uprzednio pokroić na mniejsze części np. paski i pozbawić gniazda nasiennego.
Niestety chociaż dojrzała papryka czerwona ma lekko słodki smak, to jej nasiona są dość gorzkie i niechętnie je zjadamy. Trzeba mieć to na uwadze również przygotowując jakąś potrawę z papryki, bo nasiona mogą znacząco zepsuć smak potrawy. Papryka to jedno z warzyw polecane do chrupania zamiast niezdrowych przekąsek. “Zdrowe przekąski na wieczorny film i gdy najdzie Cię ochota”. Soczysta surowa papryka sprawdzi się też na kanapce i w sałatce.
Orzeźwiające liście pełne wody – sałata lodowa
Wydawać by się mogło, że sałata lodowa to tylko spore liście bez soku, więc gdzie ta woda. Otóż wszystkie rodzaje sałat i warzyw liściastych posiadają całkiem dużo wody. To właśnie w liściach gromadzą wodę i gdy tylko zaczyna jej im brakować, smętnie spuszczają liście. Dlatego wszystkie rodzaje sałat uważane są za soczyste warzywa, które jeśli są jędrne i świeże pomogą nam ugasić pragnienie. Specjalistką od orzeźwienia jest sałata lodowa i to nie tylko zasługa “schładzającej” nazwy.
Sałata lodowa ma dość grube i kruche liście, w których zbiera się więcej wody niż w przypadku innych sałat. Poza wysoką zawartością wody około 97 % sałata lodowa charakteryzuje się też niską kalorycznością. Bardzo dobrze sprawdza się w różnych sałatkach, bo dzięki grubym liściom pełnym wody dłużej zachowuje świeżość i chrupkość. Jej liście więdnąc nie czernieją też tak szybko jak liście niektórych innych odmian sałat. Dzięki temu sałatki, kanapki i inne dania z sałatą lodową są bardziej apetyczne i świeższe. Schłodzona sałata lodowa daje odczuwalny efekt orzeźwienia.
Soczyste owoce i warzywa – ulubione smaki
Istnieją jeszcze inne soczyste owoce i warzywa, po które warto sięgnąć, aby ugasić pragnienie. Należą do nich między innymi: melon, grejpfrut, malina, jeżyna, agrest, śliwka, wiśnia, gruszka, jabłko, winogrono, szpinak, kalafior, brokuł i marchewka. Ja starałam się opisać te z największą ilością wody i dość łatwą dostępnością. Wszystko też zależy od naszych upodobań smakowych. Warto także słuchać czego aktualnie domaga się organizm. Może mamy smaka na kwaśne lub słodkie ugaszenie pragnienia. “Apetyt na… – co może oznaczać i co najlepiej wybrać”.
Do ugaszenia pragnienia i nawodnienia organizmu niekoniecznie potrzebujemy czystą wodę, soki lub inne napoje. Spokojnie możemy sięgnąć po soczyste owoce i warzywa, które poza swoją soczystością dostarczą nam też potrzebnych witamin i składników odżywczych. Taka chociaż niskokaloryczna przekąska doda nam też energii w ciągu nie tylko upalnego dnia.
Ana