Imbir lekarski – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?
Egzotyczny imbir w środku zimy
Dzisiaj spadł pierwszy w tym roku śnieg, a ja go tak nie lubię. Pisałam o tym w “Śnieg – biała magia czy błoto na chodnikach”. Robi się też coraz bardziej zimno i pomyślałam, że na kartki mojego zielnika musi trafić rozgrzewający imbir. Kłącze imbiru wykorzystywane jest jako przyprawa, ale imbir wykazuje też właściwości lecznicze, przez co zaliczany jest do ziół.
Najbardziej ceniony w medycynie jest imbir lekarski, który jest też najbardziej popularnym gatunkiem imbiru w naszym kraju. Imbir ma wiele gatunków, które uprawiane są głównie w południowo-wschodniej Azji. Niestety imbir nie nadaje się do uprawy w naszym klimacie, chociaż niektórzy próbują hodować go w doniczce na parapecie. Niestety ja znając swoje niepowodzenia dotyczące uprawy ziół doniczkowych, póki co nie biorę się za domową uprawę imbiru. “Trzy miesiące i po ziołach w doniczkach?”
Przed dłuższy czas unikałam imbiru, wiedząc o nim tylko, że ma ostry smak. Kiedy spróbowałam jak smakuje imbir, jest moim obowiązkowym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Po imbir sięgam również w przypadku zmęczenia, spadku energii lub w przy dolegliwościach bólowych. Liczę na to, że przedstawiając Wam bliżej dobroczynne działanie imbiru, także Was przekonam do tego coraz popularniejszego zioła.
Zalety i wady stosowania imbiru lekarskiego
Imbir lekarski wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Jest to zioło działające przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbólowo. Zwiększa też odporność organizmu, chroniąc go przed chorobami, np. przeziębieniem. Przeciwzapalne działanie imbiru chroni organizm także przed nowotworami, zwłaszcza piersi, szyjki macicy, płuc, jelita grubego i prostaty.
To cenne zioło bogate jest też w olejki eteryczne oraz składniki mineralne: potas, wapń, fosfor, sód, cynk, żelazo, magnez i miedź. W imbirze znajdziemy również ważne witaminy C, E i A oraz te z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”. Imbir dostarcza zdrowych węglowodanów oraz niezbędnego błonnika. ”Błonnik pokarmowy – włókno roślinne w codziennej diecie”.
Jak zawsze gdy opisuję zioła, muszę zwrócić uwagę, że niektóre z nich działają jak leki i mogą być niebezpieczne. “Zioła mogą być niebezpieczne – kiedy i na które należy uważać?”. Imbir pomimo wielu zalet, może podrażniać błony śluzowe i powinien być ograniczany przez osoby z wrzodami żołądka i refluksem. Ostrożnie powinny stosować go kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Imbir lekarski może osłabiać działanie niektórych leków, zwłaszcza tych na nadciśnienie oraz obniżających krzepliwość krwi. Moczopędne działanie imbiru również może wypłukiwać substancje leków, zanim te zdążą wchłonąć się do organizmu. Imbir należy odstawić przed planowaną operacją lub zabiegiem, ze względu na możliwość wystąpienia krwotoku.
Rozgrzewający imbir i jego właściwości
Rozgrzewające działanie imbiru rozrzedza krew, która szybciej krąży. Wpływa to korzystnie na układ krążenia i zapobiega zatorom żylnym. Imbir zmniejsza też lepkość krwi, co również ogranicza powstawanie zakrzepicy żył. Lepsze krążenie dotlenia mózg, poprawiając pamięć i koncentrację. Ponadto właściwości imbiru pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Pobudzające działanie imbiru sprawia, że uważany jest on za naturalny afrodyzjak.
Imbir lekarski to także idealne zioło o działaniu przeciwbólowym. Sprawdza się zwłaszcza w przypadku migrenowego bólu głowy oraz bólów menstruacyjnych. Rozgrzewające i przeciwbólowe działanie imbiru jest bardzo pomocne w łagodzeniu bólów mięśni i stawów. “Ziołowa regeneracja mięśni i stawów po ciężkiej pracy”. Olejek imbirowy często stosowany jest do masażu. Wykorzystuje się go również do produkcji leków, kremów i rozgrzewających maści.
Imbir lekarski – antybiotyk na przeziębienie
Najczęściej imbir kojarzony jest z rozgrzewającym działaniem i przypominamy sobie o nim w okresie jesienno-zimowym. Wtedy często dodajemy go do gorących herbat. “Herbata biała, zielona, czerwona – bo nie musi być czarna”. Imbir lekarski poleca się w przypadku przeziębienia, grypy lub zapalenia płuc. Rozgrzewające działanie imbiru działa napotnie, co pomaga w obniżeniu gorączki. Polecam też inne “Zioła na przeziębienie – zastosuj i nie daj się chorobie”.
Imbir lekarski dzięki właściwościom antybakteryjnym uważany jest też za naturalny antybiotyk. Nie tylko zabija złe bakterie, ale także chroni dobroczynne bakterie budujące florę bakteryjną jelit. “Naturalne antybiotyki, czyli co jeść, by zwalczyć infekcję”.
Imbir działając wykrztuśnie pomaga pozbyć się zalegającej wydzieliny z płuc, ograniczając kaszel. Przy okazji polecam wpis opisujący inne zioła na kaszel. “Zioła na uporczywy kaszel – wykrztuśne i przeciwkaszlowe”. Imbir lekarski sprawdzi się też w przypadku bólu gardła. Tutaj pomocne będą przeciwbólowe, przeciwzapalne i odkażające właściwości imbiru. Na ból gardła warto zastosować plasterki świeżego imbiru, które można ssać zamiast tabletek. Ssanie plasterka imbiru wpływa też korzystnie na odświeżenie oddechu. Przy okazji polecam prosty, domowy przepis na syrop z imbiru i miodu – na gardło i przeziębienie.
Imbir lekarski na trawienie i nudności
Imbir ma bardzo duże znaczenie w procesie trawienia. Zwiększa wydzielanie śliny i soków żołądkowych przyspieszając trawienie. Łagodzi zgagę, nudności i wymioty, dlatego bardzo dobrze sprawdza się w przypadku choroby lokomocyjnej. Dzięki tym właściwościom poleca się go też kobietom w ciąży, bo pomaga ograniczyć dokuczające im nudności i zgagę. Jednak przyszłe mamy powinny spożywać go w niewielkich ilościach i po konsultacji z lekarzem.
Imbir lekarski poprawia perystaltykę jelit i ogranicza wzdęcia. Dzięki przyspieszonemu trawieniu, usprawnia pracę wątroby, która szybciej pozbywa się toksyn z organizmu. Oczyszczające działanie imbiru poprawia metabolizm i pozwala na szybsze i skuteczniejsze przyswajanie witamin i składników mineralnych. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”.
Imbir ułatwia odchudzanie i ogranicza chęć na słodkie
Ułatwione trawienie i przyspieszony metabolizm wykorzystywany jest przez osoby chcące stracić na wadze. Dla osób próbujących schudnąć istotne jest też to, że imbir ogranicza ochotę na słodycze i inne niezdrowe przekąski. Kolejną bardzo ważną zaletą imbiru jest jego działanie moczopędne. Pomaga to pozbyć się opuchlizny spowodowanej zatrzymaniem wody w organizmie, która ma wpływ na wyniki odchudzania. “Zastoje i wahania wagi na diecie – to ważyć się, czy nie?”.
Dzięki rozgrzewającemu działaniu, imbir przyspiesza spalanie kalorii i tkanki tłuszczowej. W tym celu warto pić na czczo wodę z imbirem, aby przygotować układ pokarmowy. Podobne działanie rozgrzewające posiada też cynamon, który często łączony jest z imbirem. “Cynamon – rozgrzewające odchudzanie nie tylko od święta”.
W jakiej formie jeść kłącze imbiru?
Imbir lekarski może być spożywany na surowo i ma słodko gorzki, lekko piekący, korzenny smak oraz bardzo przyjemny słodko-cytrynowy zapach. Zalicza się go do rozgrzewających przypraw korzennych. W kuchni imbir najczęściej wykorzystuje się w wersji świeżej lub suszonej.
Świeże kłącze imbiru możemy pokroić w plasterki, zmielić lub zetrzeć na tarce. “Tarka do warzyw – wielofunkcyjna, czy najzwyklejsza płaska?”. Nie trzeba obierać go ze skórki, która jest bardzo cienka i jadalna. W razie potrzeby możemy ją obrać lub zeskrobać. Świeży imbir powinien być sprężysty i lekko soczysty po przekrojeniu. W sklepach dostępne jest też suszone kłącze imbiru, które występuje w wersji mielonej. Imbir jest główną przyprawą kuchni orientalnej i azjatyckiej. Występuje tam również w wersji marynowanej.
Jak wykorzystać imbir w kuchni?
Ze względu na słodko ostry smak imbiru możemy użyć go zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Bardzo dobrze sprawdza się jako składnik sosu lub marynaty do mięs, szczególnie wieprzowiny i drobiu. Idealnie nadaje się do dań tłustych, bo pomaga w ich trawieniu. Pasuje także do ryb i owoców morza. Imbirem możemy doprawić risotto lub makaron. Podkreślimy nim smak warzyw oraz dodamy pikanterii i orzeźwienia mdłym potrawom.
Imbir bardzo często wykorzystywany jest do różnych deserów. Używa się go do wypieku ciast, konfitur, budyniów i sałatek owocowych. Jego piekący smak świetnie pasuje do potraw ciepłych, np. do pieczonych jabłek. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do owsianki. “Płatki owsiane – może polubisz je tak samo jak ja”. Smak imbiru wykorzystuje się także do rozgrzewających herbat, kaw i aromatyzowanych alkoholi.
Imbir jako przyprawa korzenna lubi towarzystwo innych przypraw. Najlepiej komponuje się z gałką muszkatołową, cynamonem, goździkami, zielem angielskim i liściem laurowym. Nie pogardzi też towarzystwem cytrusów, w tym antybakteryjnej cytryny.
Ujędrniające kosmetyki z imbirem
Imbir lekarski znalazł też zastosowanie w kosmetyce, gdzie doceniane jest przede wszystkim jego rozgrzewające działanie. Olejek imbirowy znajduje się w kosmetykach wpływających na pobudzenie krążenia. Znajdziemy go głównie w kosmetykach wyszczuplających, modelujących oraz ograniczających powstawanie cellulitu. Przyspieszone krążenie krwi i limfy korzystnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Właściwości imbiru poprawiają też kondycję skóry, ujędrniając ją i uelastyczniając. Dodatkowo imbir rozjaśnia blizny ograniczając np. widoczność rozstępów.
Zalety imbiru wykorzystuje się również do pielęgnacji skóry twarzy. Można znaleźć go w tonikach, kremach i peelingach. Właściwości imbiru rozjaśniają przebarwienia, dodając skórze blasku i sprawiając, że wygląda na wypoczętą. Kosmetyki z imbirem działają na skórę nawilżająco, ujędrniająco i wygładzająco.
Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym imbir wykorzystuje się do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Ogranicza przetłuszczanie i powstawanie łupieżu. Orzeźwiający i egzotyczny lekko cytrynowy zapach wykorzystuje się do produkcji perfum i wód toaletowych zarówno dla pań jak i dla panów. Kosmetyki pachnące imbirem dodają energii i orzeźwienia.
Imbirowa chwila relaksu
Pamiętając, że imbir lekarski zwalcza infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze oraz wzmacnia odporność organizmu, zaprośmy go do naszej apteczki, kuchni i łazienki. Pozwólmy sobie na chwilę relaksu z rozgrzewającą herbatą z imbirem, która doda zdrowia i przyjemnego ciepełka tak potrzebnego w chłodne dni. Po rozgrzewający smak imbiru możemy sięgać przez cały rok, by poczuć na języku charakterystyczne, lekkie pieczenie. Energetyzujące kosmetyki pachnące imbirem rozgrzeją i zapewnią nutę egzotyki w środku zimy.
Ana