
Cynamon – rozgrzewające odchudzanie, nie tylko od święta
Przyprawa z kory cynamonowca
Cynamon, to pierwszy zapach, który od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Często łączony jest z zapachem pieczonego jabłka, pomarańczy i anyżu. Jednak, to cynamon jest głównym składnikiem większości zimowych i świątecznych zapachów. Ale co to właściwie jest? Cynamon pozyskuje się z drzew cynamonowca, które występują w około 250 gatunkach. Najbardziej popularne są jednak cejloński, chiński i kamforowy. Przy czym cejloński, jest najbardziej delikatny, zarówno w zapachu, jak i w smaku, dlatego jest najczęściej wykorzystywany. Cynamonowiec lubi klimat tropikalny i pochodzi z Azji. Obecnie drzewa cynamonowca, z których produkuje się cynamon, uprawia się głównie w Indonezji i Chinach.
Do produkcji cynamonu, wykorzystuje się korę cynamonowca, którą ścina się z gałęzi i suszy. Po czym, kora jest zwijana w ruloniki lub mielona. Tą w rulonikach, można też zetrzeć na tarce. W Polsce, cynamon spotykany jest głównie w postaci mielonej, stosowanej jako przyprawa. Rzadziej możemy spotkać go w formie skręconych ruloników, taki, raczej znajdziemy w sklepach z dekoracjami, np. w postaci potpourri. Cynamon ma tyle wspaniałych właściwości, że warto korzystać z niego, nie tylko od święta. Wykorzystywany jest w kuchni, medycynie, kosmetyce i ogrodnictwie. Ale ostatnio stał się bardzo popularny, ze względu na działanie przyspieszające odchudzanie.

Jak wykorzystać cynamon w kuchni
Zacznijmy od zastosowań kulinarnych. Cynamon ma lekko piekący, słodko korzenny smak. To przyprawa bardzo popularna w kuchni indyjskiej. U nas, najczęściej dodawana jest do deserów, wina, herbaty i kawy. Cynamon jest też świetnym środkiem konserwującym. Idealnie pasuje do przetworów owocowych i kompotów, zwłaszcza tych, zawierających jabłka lub gruszki. Bez cynamonu, nie można wyobrazić sobie szarlotki. Nadaje się też do piernika i ciasta marchewkowego. Bardzo dobrze komponuje się z innymi przyprawami korzennymi, np. z kurkumą i imbirem. Idealnie sprawdzi się też w jabłkowym farszu do naleśników czy w ryżu zapiekanym z jabłkami. Często wykorzystywany jest również do różnych owsianek i jaglanek. Pasuje do wszystkich potraw z miodem. Można dodawać go także do produktów mlecznych, np. jogurtu czy kefiru. Podkreśla smak i zapach kakao. Cynamon można spotkać również w mleku smakowym. Jeśli jesteśmy przy mleku, to cynamon dodawany jest do płatków spożywczych i granoli lub musli.
Cynamon pasuje nie tylko do deserów. Bardzo dobrze sprawdzi się do potraw mięsnych, np. żeberek w miodzie. Można dodać go także do gulaszu. Równie dobrze nadaje się do marynowania mięsa. Lubi również towarzystwo ryb, zwłaszcza morskich, np. dorsza. Ponieważ pasuje do marchewki, idealnie nada się do ryby po grecku. Przyjęło się, że marchewka i cynamon dobrze się komponują, ale równie dobrze przyprawy tej można użyć do pietruszki czy innych lekko słodkich warzyw, np. selera, batatów i dyni.

Cynamon na rozgrzewające odchudzanie
Cynamon jest niskokaloryczny, więc nie muszą się go obawiać osoby na dietach odchudzających, np. mojej ulubionej Diecie ONZ (Odchudzanie Na Zawołanie). W dodatku cynamon, potrafi wspomóc odchudzanie, dlatego powinien być dodawany do potraw. Ja często wykorzystuję go do posypywania sałatek owocowych, przez co owoce mają ciekawszy smak i wygląd.
Cynamon ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Dzięki szybkiemu pozbyciu się toksyn, organizm łatwiej spala tłuszcz, który odkłada się po spożyciu dużych ilości niezdrowych węglowodanów. Wzrost węglowodanów w organizmie, powoduje podwyższenie poziomu insuliny we krwi. Hormon ten jest odpowiedzialny za odkładanie się tkanki tłuszczowej, pozyskanej z cukrów prostych, czyli niezdrowych węglowodanów. Cynamon uważa się za naturalny spalacz tłuszczu, regulujący gospodarkę węglowodanową organizmu. Rozgrzewające właściwości sprawiają, że cynamon, nie tylko potrafi rozgrzać organizm, ale utrzymuje jego temperaturę na stałym poziomie. Proces ten wymaga dużego wysiłku od organizmu, który potrzebuje do tego zwiększonego zapotrzebowania energetycznego. Pozwala to naturalnie spalić dodatkowe kalorie, zjedzone w postaci węglowodanów.
W walce z nadprogramowymi kilogramami, pomoże codzienna dawka cynamonu, w ilości pół łyżeczki. Można dodawać go do potraw lub kawy i herbaty, albo pić wodę z cynamonem. Wystarczy pół łyżeczki cynamonu zalać wrzącą wodą i zostawić do wystudzenia. Potem należy dodać łyżeczkę miodu i wymieszać. Nie można dodawać miodu do gorącej wody, bo straci on swoje dobroczynne właściwości. Uzyskany napój, powinniśmy podzielić na pół i pić dwa razy dziennie. Najpierw rano, najlepiej na czczo, potem wieczorem przed snem. Pamiętajmy jednak, że samo stosowanie cynamonu nie sprawi, że schudniemy. Powinniśmy raczej traktować go jak przyjaciela, który jest dla nas wsparciem w walce z nadwagą.

Właściwości odżywcze cynamonu
Cynamon ma działanie antybakteryjne, antygrzybicze i dezynfekujące. Zawiera witaminy C, A, E, K, B6 oraz kwas foliowy. Dodatkowo w cynamonie znajdziemy, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo. Jest też źródłem błonnika pokarmowego, niezbędnego w diecie.
Poza tym cynamon zawiera kumarynę, która ma właściwości relaksujące, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Pomaga usunąć zmęczenie i poprawia humor oraz ułatwia zasypianie. Niestety kumaryna oprócz dobroczynnego działania, ma też zły wpływ na nerki i wątrobę, więc cynamon, nie powinien być spożywany w nadmiarze. Mówi się, że bezpieczna dawka cynamonu, to pół łyżeczki dziennie. Dzieci powinny jeść go jeszcze mniej. Najmniejszą ilość kumaryny ma cynamon cejloński, najczęściej wybierany w naszej kuchni i najłatwiej dostępny w naszym kraju. Pomimo właściwości zdrowotnych, cynamonu ze względu na kumarynę, powinny unikać kobiety w ciąży. Kumaryna może mieć działanie poronne. Cynamon, nie jest również wskazany dla osób z wrzodami żołądka.

Cynamon wykorzystywany w medycynie
Właściwości cynamonu wykorzystywane są w medycynie. Stosuje się go między innymi w przypadku zatruć pokarmowych oraz biegunek. Cynamon wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu oraz zbawiennie wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Wspiera też pracę nerek i układu moczowego, usuwając toksyny z organizmu.
Rozgrzewające działanie cynamonu sprawia, że krew lepiej krąży, zaopatrując wszystkie narządy w pozostałe składniki odżywcze, w tym tlen. Odpowiednie ukrwienie i dotlenienie mózgu, wpływa na lepszą pamięć i koncentrację. Ponadto ciepło, jakie daje cynamon, zbawiennie wpływa na mięśnie i stawy, dlatego dodaje się go do maści rozgrzewających, pomocnych np. przy bólach reumatycznych. Przyprawa ta jest bardzo pomocna przy przeziębieniach, działając rozgrzewająco pobudza układ odpornościowy do efektywniejszego działania. Stosuje się go przy zapaleniu dróg oddechowych oraz gardła. Ze względu na odprężający zapach, cynamon wykorzystywany jest również do aromaterapii.

Cynamonowe kosmetyki
Cynamon ma ciepły, słodko korzenny, intensywny zapach, którego w postaci olejku często używa się do produkcji odświeżaczy powietrza, świec czy kosmetyków. Dodaje się go również do past do zębów, gum do żucia i cukierków odświeżających. Dzięki działaniu antybakteryjnemu, pomaga w utrzymaniu higieny ust i odświeżaniu oddechu.
Rozgrzewające właściwości cynamonu wykorzystywane są w balsamach oraz peelingach wyszczuplających i antycellulitowych. Ponadto używanie ich jest bardzo przyjemne, ponieważ kojący zapach cynamonu relaksuje i odpręża. Uważa się go, za naturalny afrodyzjak, na który podatne są głównie kobiety. Bardzo często dodaje się go do perfum. Ponieważ cynamon pomaga w walce z trądzikiem, często dodawany jest do maseczek i kremów przeciwtrądzikowych. Dzięki właściwościom antybakteryjnym, ułatwia likwidowanie ropnych wyprysków i zaskórników. Pomaga również rozjaśnić przebarwienia skóry oraz lekko ją rozjaśnia, nadając jej zdrowy wygląd. Natomiast przeciwgrzybicze działanie cynamonu, sprawia, że dodaje się go do produktów do pielęgnacji stóp.

Oprócz właściwości cynamonu, które opisałam, korzystając z jego grzybiczobójczego i bakteriobójczego działania, stosuje się go do usuwania pleśni w doniczkach. Cynamon, pomaga również odkazić nasiona przed posianiem oraz przyspiesza ich kiełkowanie. Leczy uszkodzone rośliny, dlatego warto posypać nim nadłamaną gałązkę czy listek, a pomoże to roślince się zregenerować.
Chociaż cynamon kojarzy się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, to powinniśmy, korzystać z jego dobrodziejstw przez cały rok, zwłaszcza, że nie jest przyprawą sezonową, tylko ogólnie dostępną o każdej porze roku. Dlatego, życzę Wam cynamonowego ciepła, w każdy, nie tylko zimowy dzień.
Ana

