...
kolor na talerzu
Dieta ONZ

Kolor na talerzu – skojarzenia ze smakiem i wpływ na zdrowie

Kolorowe produkty wpływają na zdrowie

Komponując posiłki staramy się, żeby były one smaczne i zdrowe. Zależy nam także na ich atrakcyjnym wyglądzie, bo wiemy, że “Jemy oczami, czyli niech się dzieje na talerzu”. Z większą chęcią sięgamy po jedzenie kolorowe, bo wydaje nam się zdrowsze i ciekawsze. “Jedzenie kolorowe, czy beżowe? – Każde jest (nie)zdrowe”. Kolor na talerzu jest dla nas bardzo ważny i często potrafimy przewidzieć jak smakuje potrawa o konkretnej barwie, chociaż robimy to podświadomie.

Nie każdy z nas ma też świadomość, jak dane kolory produktów wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Co cechuje warzywa i owoce należące do konkretnej grupy kolorystycznej. Jaki kolor na talerzu powinniśmy wybierać najczęściej, bo uważany jest za najzdrowszy. Ciekawe jest także to, że niektórych kolorów potraw po prostu unikamy, uważając je za niebezpieczne. 

Ważny w naszej diecie jest nie tylko kolor na talerzu, ale także sam kolor talerza. To od jego barwy zależy jak apetyczny będzie posiłek i w jakiej ilości go zjemy. Manipulując kolorami potraw i zastawy możemy zwiększyć apetyt jeśli jest nam to potrzebne. Odpowiedni kolor na talerzu lub samego talerza może pomóc nam w zrzuceniu paru kilogramów, które są dla nas ciężarem.

wpływ kolorów na apetyt

Zdrowe i naturalne barwy w diecie

Zdrowy kolor na talerzu zapewniają nam głównie owoce i warzywa. Nawet jeśli jemy kolorowy produkt pozornie nie związany z warzywami i owocami, to tylko ten barwiony naturalnymi barwnikami z owoców i warzyw będzie zdrowy. Sztuczne barwniki chociaż potrafią intensywnie i trwale zabarwić pokarm, nie są zdrowe i powinny być wykluczone z naszej diety. Warzywa i owoce mają całą gamę barw, więc z powodzeniem mogą zapewnić nam zdrową kolorową dietę. “Warzywa korzeniowe – smaczne, zdrowe, kolorowe”. W dodatku takie posiłki będą źródłem wielu niezbędnych witamin. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”.

Oczywiście występują też naturalne produkty, które nie należą do warzyw i owoców, a zapewniają nam kolor na talerzu. Mam tu na myśli białe i czerwone mięso, ryby oraz biały ryż, brązową kaszę i inne produkty zbożowe. “Produkty zbożowe na diecie – węglowodany pełne błonnika”. Zdrowy biały kolor na talerzu zapewnią nam też wszystkie produkty nabiałowe, mleko, jogurty i biały ser. “Ser twarogowy – idealne białko na dietę odchudzającą”. Warto też zwrócić uwagę na dodający koloru żółtego ser. “Ser żółty czy produkt seropodobny? Jak rozpoznać żółty ser?”. Jednak w dzisiejszym wpisie chcę się skupić na kolorowych warzywach i owocach, które dodatkowo dostarczą niezbędnego błonnika. “Błonnik pokarmowy – włókno roślinne w codziennej diecie”.

zdrowy kolor na talerzu

Dobrze znany smak kolorów 

Kolor posiłku jest dla nas ważny, bo pomaga nam poznać smak potrawy zanim jeszcze jej spróbujemy. Uczymy się tego przez całe życie i prawie bezbłędnie potrafimy wyobrazić sobie jakiego smaku możemy spodziewać się wybierając konkretny kolor na talerzu. Dotyczy to oczywiście owoców i warzyw oraz powstających z nich naturalnych barwników. Sztucznymi barwnikami możemy uzyskać zaskakujące efekty i nagle okazuje się, że np. kolor czerwony jest kwaśny, a żółty słodki.

Kiedy spodziewamy się konkretnego smaku jaki powinien dostarczyć nam wybrany kolor na talerzu, a smak nie współgra z tym czego oczekiwaliśmy jesteśmy zaskoczeni. To często wykorzystywane jest przez producentów dodających sztucznych barwników do swoich produktów. Ma to być dodatkową niespodzianką dla konsumentów oczekujących innych doznań. Kolor na talerzu lub w szklance jest dla nas tak przekonujący, że zdarza nam się pomylić smak sugerując się tylko barwą. I tak np. sięgając po czerwony sok będziemy pewni, że pijemy wiśnię, chociaż będzie to po prostu kwaśna cytryna zabarwiona na czerwono.

Efekt zaskoczenia jest możliwy, bo wzrok jest pierwszym zmysłem, który wykorzystujemy wybierając posiłek. Dopiero potem kierujemy się zapachem, by na końcu spróbować i poznać smak. Dlatego często z góry ustalamy, że czegoś nie lubimy nawet tego nie próbując, wystarczy nam to co zobaczymy.

Jak kolor talerza wpływa na apetyt?

Zanim dowiemy się jak kolor na talerzu może wpłynąć na nasze doznania smakowe i zdrowie, wyobraźmy sobie jaki kolor powinien mieć talerz, żeby posiłek lepiej nam smakował. Najczęściej spotykane i wykorzystywane są gładkie białe talerze, uważane za eleganckie. Uważa się też posiłki z białych talerzy lepiej smakują, bo nic nie zakłóca koloru i kompozycji posiłku. Okazuje się, że jest w tym dużo prawdy, bo biały kolor talerza lub innej zastawy wzmaga uczucie głodu, przez co możemy więcej zjeść. Może to właśnie dlatego w restauracjach spotykamy głównie białe talerze. Białej zastawy powinny unikać osoby stosujące diety odchudzające. Podobnie jest też z talerzami w kolorze czerwonym, których kolor wzmaga apetyt. Wprawdzie takie talerze rzadko można spotkać i wybierają je raczej nieliczni.

Natomiast jeśli chcemy zmniejszyć apetyt i zjeść trochę mniej, powinniśmy sięgnąć po talerze w kolorze czarnym lub niebieskim. To są kolory, które nie występują naturalnie, więc kojarzą się z czymś niejadalnym i odbierają apetyt. Takie talerze też trudniej spotkać i myślę, że jedynie atrakcyjny kolor na talerzu mógłby zachęcić nas do posiłku z takiego talerza. Warto też wiedzieć, że potrawy jedzone na talerzach czarnych wydają się bardziej gorzkie, a na niebieskich bardziej słone.

kolor talerza a apetyt

Najlepiej więc wybierać talerze w kolorach zbliżonych do kolorów natury, ale raczej w odcieniach pastelowych. Najchętniej zjemy z talerza w kolorze zielonym, bo kojarzy nam się z czymś zdrowym. Posiłek z talerzy żółtego i pomarańczowego wyda nam się najsmaczniejszy. Warto też pamiętać, że różowy kolor talerza podkreśla słodycz, więc idealnie nadaje się do jedzenia deserów.

Trochę inaczej jest w przypadku napojów. Jeśli chcemy ugasić pragnienie chętniej wypijemy z przezroczystej lub lekko niebieskiej szklanki. To pewnie dlatego większość plastikowych butelek z wodą ma lekko niebieski odcień. Napoje w takich butelkach i szklankach wydają się też zimniejsze. Najtrudniej będzie nam ugasić pragnienie pijąc z czerwonej szklanki.

Zielony kolor na talerzu

Zielony kolor na talerzu kojarzymy głównie z naturalnością i zdrową żywnością. Mimo iż często jest to kolor niedojrzałych owoców, my wiemy, że jest to również barwa różnych odmian sałat oraz bardzo wartościowych ziół. “Świeże listki ziół – jak wykorzystać je w kuchni”. Zielona barwa w diecie zapewnia nam spokój i bezpieczeństwo. Skutecznie ogranicza stres i jego skutki. Zielone warzywa i owoce zawierają witaminy z grupy B, a zwłaszcza kwas foliowy wspierający układ nerwowy. Wybierając zielony kolor na talerzu zapewnimy sobie dawkę przeciwutleniaczy odpowiedzialnych za wolniejsze starzenie się organizmu. Dzięki chlorofilowi, który nadaje owocom i warzywom zieloną barwę usprawnimy pracę wątroby. Do zdrowego, zielonego jedzenia możemy zaliczyć zioła, sałatę, groszek, brokuł, brukselkę, natkę pietruszki, cukinię, por, agrest, kiwi i limonkę.

Żółty kolor na talerzu

Żółty kolor na talerzu kojarzy się ze świeżością i pozytywnie wpływa na nasz nastrój, skutecznie poprawiając humor. Wielu z nas uważa, że to najweselsza barwa jedzenia, bo kojarzy się ze słońcem, dodaje energii i zachęca do działania. Żółte owoce i warzywa kojarzymy z kwaśnym smakiem, który potrafi nieźle orzeźwić. Dodatkowo z żółtych warzyw i owoców czerpiemy wiele korzyści dla zdrowia. Między innymi wspierają na nasz układ krążenia i skutecznie pobudzają organizm. Potrafią podnieść odporność organizmu i chronią go przed nowotworami. Dzięki zawartości beta-karotenu żółte owoce i warzywa korzystnie wspierają wzrok i poprawiają kondycję skóry. Żółty kolor na talerzu przypominający słońce zapewnią nam papryka, kukurydza, ananas, banan, melon, jabłko i cytryna. 

Pomarańczowy kolor na talerzu

Pomarańczowy kolor na talerzu kojarzymy bardziej ze słoneczną jesienią lub zachodem słońca. Dzięki niemu możemy skutecznie poprawić koncentrację i pamięć. Dodatkowo ciepła pomarańczowa barwa jedzenia zachęca do działania zapewniając nam lepszy nastrój. Owoce i warzywa w pomarańczowym kolorze wspierają układ nerwowy i niwelują stres. Podnoszą odporność organizmu i chronią przed chorobami. Ponadto pomarańczowy kolor na talerzu zapewni nam zdrowsze włosy, skórę i paznokcie. Korzystnie wpłynie też na nasz wzrok. Szukając warzyw i owoców w kolorze zachodzącego słońca wybierzmy dynię, marchewkę, bataty, paprykę, kurkumę, pomarańczę, mandarynkę i morelę. 

Czerwony kolor na talerzu

Czerwony kolor na talerzu dodaje energii i uczucia siły, zachęcając do działania. Większość z nas uważa go za najbardziej apetyczny. To najsłodsza w smaku grupa kolorystyczna. Czerwone warzywa i owoce uważane są za najzdrowsze. Skutecznie wspierają pracę serca i układu krążenia. Ponadto obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom złego cholesterolu. Zawierają likopen, który między innymi wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Wybierając czerwony kolor na talerzu zapewnimy sobie też więcej potasu, który wspiera między innymi pracę mięśni. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”. Apetyczne czerwone warzywa i owoce to pomidor, papryka, burak, granat, żurawina, truskawka, malina, wiśnia i jabłko.

Fioletowy kolor na talerzu

Fioletowy kolor na talerzu jest raczej rzadkością i często kojarzy się z kuchnią wegetariańską. Zdecydowanie powinniśmy częściej sięgać po fioletowa warzywa i owoce, które korzystnie wpływają na cały nasz organizm podnosząc także jego odporność. Ponadto  wspierają pracę serca i układ krążenia. Pomagają też wyregulować ciśnienie tętnicze krwi. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Dodatkowo korzystnie wpływają na wzrok i kondycję skóry. Fioletowy kolor na talerzu sprawia, że nasz mózg jest lepiej dotleniony i bardziej chętny do pracy. Łatwiej nam się skupić i więcej możemy zapamiętać. Fioletowe odcienie diety zapewnią nam bakłażan, czerwona kapusta i czerwona cebula oraz śliwki, winogrona, porzeczki, aronie i jeżyny.

Biały kolor na talerzu

Biały kolor na talerzu daje poczucie spokoju i ułatwia skupienie myśli. Białe warzywa zaliczane są do antyoksydantów, które opóźniają starzenie się organizmu i mają właściwości przeciwnowotworowe. Dzięki flawonoidom znajdującym się w białych warzywach wyregulujemy ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo białe warzywa działają antybakteryjnie i podnoszą odporność organizmu chroniąc przed infekcjami. Niektóre z nich uważane są za naturalne antybiotyki. “Naturalne antybiotyki, czyli co jeść, by zwalczyć infekcję”. Biały kolor na talerzu zapewnią nam cebula, czosnek, korzeń pietruszki, seler i kalafior. Białe jedzenie często jest też kojarzone z mniejszą kalorycznością, co nie zawsze jest prawdą.

Niebieski kolor na talerzu

Niebieski kolor na talerzu działa na nas zniechęcająco. Doskonale wiemy, że taki kolor nie występuje naturalnie w przyrodzie. Nawet borówki nie są koloru niebieskiego tylko bardziej fioletowego. Ostatnio coraz częściej do barwienia produktów na kolor niebieski wykorzystuje się spirulinę, czyli występujące naturalnie algi morskie. Mimo to podświadomie niebieski kolor na talerzu kojarzymy ze sztucznością oraz zepsutym jedzeniem, bo pleśń często ma odcień niebieski.

nieapetyczne niebieskie jedzenie

Od wieków uczymy się wybierać z przyrody kolorowe warzywa i owoce, które zdrowo i bezpiecznie możemy spożywać. Swoją wiedzę przekazujemy kolejnym pokoleniom i coraz częściej sięgamy po nowe kolorowe warzywa i owoce, doceniając ich zalety. Wiedząc jak poszczególny kolor na talerzu wpływa na nasze zdrowie, możemy komponować zdrową i atrakcyjną wizualnie dietę. W ten sposób nacieszymy oczy i z chęcią sięgniemy po kolejny zdrowy i pełen witamin posiłek.

Ana

Może zechcesz komuś polecić...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.