...
jadalne owoce ziołowych krzewów
Ziołowe rozczarowanie

Jadalne owoce ziołowych krzewów spotkanych na spacerze

Bezpieczne korzystanie z ziołowych owoców

Natura daje nam wiele swoich darów, które możemy wykorzystać. Nie musimy wcale uprawiać ich w ogrodzie lub kupować w sklepie. Wystarczy, że skorzystamy z nich spotykając je na spacerze. Ostatnio opisałam “Jadalne dzikie zioła z lasów, pól i łąk, czyli chwasty na talerzu”. Tym razem przyszedł czas, by poznać jadalne owoce ziołowych krzewów. Wiele z nich służy nie tylko nam, ale jest też pokarmem dla ptaków i innych dzikich zwierząt. Pamiętajmy, że niektóre kwiaty ziołowych krzewów również są jadalne. Nie tylko zdobią ciesząc oczy, ale są też pokarmem dla nas i owadów.

jadalne owoce ziołowych krzewów

Wiele dzikich krzewów daje owoce, niestety niektóre z nich są trujące i trzeba uważać co zbieramy. Jeśli nie jesteśmy pewni, że sięgamy po jadalne owoce ziołowych krzewów, sami nie zrywajmy żadnych owoców. Wybierzmy gotowe produkty w zaufanych sklepach, w których wybór jest całkiem spory. Nie musimy przecież całkiem rezygnować z owoców dziko rosnących tylko dlatego, że obawiamy się niebezpiecznej pomyłki. 

Jadalne owoce ziołowych krzewów posiadają wiele cennych właściwości, dlatego warto po nie sięgać. Pamiętajmy jednak, że ich spożywanie musi być bezpieczne. I nie chodzi tu tylko o to, żeby zbierać owoce z odpowiednich krzewów. Większość ziół działa jak leki i może mieć duży wpływ na nasze zdrowie. Stosowanie ziół powinniśmy skonsultować z lekarzem. “Zioła mogą być niebezpieczne – kiedy i na które należy uważać?”. 

zdrowe jadalne owoce ziołowych krzewów

Zdrowotne właściwości owoców czarnego bzu

Bez czarny to dość duży krzew, który wiele osób uważa za trujący. Jednak trujące toksyny zawierają tylko liście i kora bzu czarnego, których nie należy spożywać. Tym razem interesują nas jadalne owoce ziołowych krzewów i spokojnie możemy sięgać po owoce bzu czarnego. Trzeba jednak pamiętać, że w postaci surowej też mogą być niebezpieczne i przed spożyciem należy poddać je obróbce cieplnej. Po przetworzeniu owoce bzu czarnego są całkowicie bezpieczne i mogą spożywać je również dzieci i kobiety w ciąży. 

To samo dotyczy również jadalnych kwiatów bzu czarnego i nie trzeba chyba przypominać, że owoce pojawiają się po przekwitnięciu kwiatów. Zarówno kwiaty jak i owoce bzu czarnego posiadają wiele zdrowotnych właściwości oraz witamin C, A i z grupy B. Znajdziemy w nich także cenne olejki eteryczne oraz składniki mineralne: wapń, potas, magnez, miedź, cynk, fosfor i sód. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”.

Bez czarny podnosi odporność organizmu i chroni go przed chorobami. Jeśli jednak dopadnie nas choroba, właściwości czarnego bzu pomogą nam uporać się z przeziębieniem. “Zioła na przeziębienie – zastosuj i nie daj się chorobie”. W przypadku choroby najbardziej przyda się przeciwgorączkowe działanie bzu czarnego, który wzmagając pocenie się organizmu pomaga go schłodzić co obniża gorączkę. Bez czarny dzięki właściwościom regeneracyjnym pomoże nam też szybciej wrócić do formy po przebytej chorobie.

właściwości czarnego bzu

Jadalne owoce ziołowych krzewów – bez czarny

Owoce bzu czarnego należy zbierać kiedy są dojrzałe i przybiorą ciemny lekko fioletowy kolor. Kolorem i wielkością przypominają owoce czarnej porzeczki, jednak oba te krzewy różnią się od siebie. Poza tym owoce czarnej porzeczki rosną w kiściach, a owoce bzu czarnego układają się w baldachimy, czym przypominają trochę owoce jarzębiny. Nie musimy się obawiać, że owoce bzu czarnego pomylimy z owocami innego trującego krzewu. Natomiast musimy uważać na podobnie wyglądające owoce bzu hebd, które są trujące. Bez hebd jest byliną, a nie krzewem i wygląda całkiem inaczej. A przypominam, że opisuję dzisiaj jadalne owoce ziołowych krzewów, a nie bylin.

Jadalne owoce bzu czarnego wykorzystuje się do robienia dżemów, soków, syropów, kisielu, wina i nalewek. “Sok, nektar, napój, syrop – poznaj różnice i wybieraj świadomie”. W przemyśle spożywczym owoce bzu czarnego służą jako naturalny barwnik. Jeśli obawiamy się samodzielnie zbierać owoce bzu czarnego, możemy kupić je w wersji suszonej jego trwałość. Pamiętajmy jednak, że również suszone owoce bzu czarnego wymagają obróbki w wysokiej temperaturze, by pozbyć się toksyn. No chyba, że suszyliśmy je samodzielnie i wiemy, że użyliśmy w tym celu wysokiej temperatury.

jadalne owoce ziołowych krzewów czarny bez

Jadalne owoce ziołowych krzewów – dzika róża

Dzika róża to krzew, który w porze kwitnienia nie tylko pięknie wygląda, ale również ładnie pachnie. Wprawdzie opisuję dzisiaj jadalne owoce ziołowych krzewów, ale muszę wspomnieć, że jadalne są również kwiaty dzikiej róży. Jeśli jednak chodzi o owoce dzikiej róży to zbierać je możemy późną jesienią, najlepsze są po pierwszych przymrozkach. Pamiętajmy też, że występują w dwóch kształtach, jedne są bardziej podłużne, a drugie bardziej okrągłe. Owoce dzikiej róży można jeść na surowo, ale nie są dobre i raczej zbieramy je, by przyrządzać z nich różne przetwory. Z owoców dzikiej róży można przyrządzać sok, syrop, dżem, konfiturę, galaretkę, nalewkę lub wino. Aromat dzikiej róży wykorzystywany jest często do aromatyzowania słodyczy i napojów.

Coraz bardziej też doceniane są pestki dzikiej róży, które znajdziemy w owocach. Jak inne pestki są bardzo zdrowe i wpływają na nasz zdrowie. “Nasiona, pestki, ziarna – po które i dlaczego warto sięgać?”. Zaleca się, by usuwać je przyrządzając przetwory i robić z nich osobne produkty. Najczęściej pestki z owoców dzikiej róży wykorzystuje się do przyrządzania oleju lub mąki. W wersji mielonej mogą też stanowić posypkę np. do jogurtu lub sałatki. Ich smak pasuje do dań słodkich i wytrawnych. Natomiast olej wytłaczany z pestek dzikiej róży kiedyś stosowany tylko w kosmetyce, coraz częściej pojawia się w naszej diecie. Jego łagodny smak pasuje między innymi do sałatek. Zwróćmy jednak uwagę czy kupujemy olejek przeznaczony do stosowania zewnętrznego, czy olej do spożywania.  

różne rodzaje owoców dzikiej róży

Zdrowotne właściwości dzikiej owoców róży

Dzika róża zawiera bardzo dużo witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i pomaga uszczelniać naczynia krwionośne. Niezbędna jest również w trakcie przeziębienia. Dzika róża łagodzi ból gardła i kaszel a także działając napotnie zmniejsza gorączkę. Moczopędne działanie dzikiej róży wspiera nerki i oczyszcza organizm ze zbędnych składników przemiany materii. Dodatkowo owoce dzikiej róży posiadają właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ich działanie regeneracyjne wykorzystywane jest między innymi w leczeniu stanów zapalnych stawów. “Zioła na stawy – regenerujące napary, okłady i kąpiele”.

Poza witaminą C w owocach dzikiej róży znajdziemy witaminy A, E, K i B oraz minerały potas, magnez, wapń i żelazo. To także źródło cennych olejków eterycznych, garbników i pektyn. Jednak należy pamiętać, że dzika róża może być niebezpieczna dla niektórych osób. Ponieważ wpływa na krzepliwość krwi może doprowadzać do powstawania zakrzepów, które mogą skutkować udarem lub zawałem. Więcej na temat tego ziołowego krzewu napisałam w “Dzika róża – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?”.

jadalne owoce dzikiej róży

Jadalne owoce ziołowych krzewów – głóg

Głóg to krzew często mylony z dziką różą. Raczej trudno pomylić je w czasie kwitnienia, bo ich kwiaty się różnią. Kwiaty głogu również jadalne są drobniejsze i gęściej usiane. Tworzą na gałęziach małe bukieciki. Kwiaty dzikiej róży rosną raczej rzadziej i są większe. Natomiast jadalne owoce tych ziołowych krzewów są do siebie bardzo podobne, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Jednak bardzo łatwo je odróżnić. Owoce dzikiej róży są większe, bardziej podłużne i mają dużo drobnych pestek. Natomiast owoce głogu wyglądają jak miniaturowe jabłuszka i mają tylko dwie pestki. Na szczęście jedne i drugie to jadalne owoce ziołowych krzewów. Owoce głogu są też smaczniejsze i można jeść je prosto z krzewu, oczywiście w przenośni, bo warto je najpierw umyć.

Owoce głogu należy zbierać jesienią, kiedy są dojrzałe, ale jeszcze dość twarde i jędrne. Z owoców głogu przygotowuje się dżemy, konfitury, galaretki, cukierki, soki, nalewki, wina i herbaty. Można wykorzystywać zarówno świeże jak i suszone owoce głogu. Głóg wykorzystuje się także jako naturalny aromat w przemyśle spożywczym.   

zdrowe właściwości owoców głogu

Zdrowotne właściwości owoców głogu

Głóg to bardzo zdrowy ziołowy krzew. Słynie głównie z tego, że wspiera pracę serca i obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając udarom mózgu. Ponadto głóg obniża poziom złego cholesterolu co zapobiega miażdżycy. Wykazuje działanie rozkurczające, które wpływa na prawidłową pracę jelit. Ułatwia trawienie i ogranicza biegunki. Rozkurczające działanie głogu pomaga kobietom łagodząc bolesne skurcze w trakcie miesiączki. Właściwości rozkurczające głogu są bardzo pomocne również w przypadku astmy. 

Głóg rozkurcza również naczynia krwionośne sprawiając, że są one szersze i ułatwiają przepływ krwi co pomaga dotlenić organizm. Dotleniające działanie głogu korzystnie wpływa na pracę mózgu poprawiając pamięć i koncentrację. Głóg wykazuje też lekkie działanie uspokajające wykorzystywane także w problemach z bezsennością. Pamiętajmy, że głóg wspiera układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Oczyszczając organizm z toksyn wspiera między innymi funkcjonowanie stawów. Dostarcza wapń, magnez, fosfor, potas i mangan oraz witaminy C, A, E i B. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”.

Ponieważ głóg działa jak niektóre leki, trzeba pamiętać, że nie powinny stosować go osoby przyjmujące leki na nadciśnienie i układ naczyniowo-sercowy. Stosowanie głogu i innych ziół powinno być konsultowane z lekarzem. Ponadto głogu nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią. 

zdrowy i ozdobny krzew głogu

Jadalne owoce ziołowych krzewów – tarnina

Tarnina często rośnie dziko na polach i nieużytkach, ale ze względu na ozdobny wygląd i charakterystyczne kolce często wybierana jest też na żywopłoty lub atrakcyjny krzew w ogrodzie. Krzew tarniny wygląda pięknie zarówno kiedy zakwita wiosną białymi kwiatami, jak i jesienią obsypując się drobnymi fioletowymi owocami.

Tarnina to krzew, który bardzo łatwo odróżnić od innych krzewów dzięki gęstym gałęziom pokrytym długimi cierniami. Natomiast jadalne owoce tarniny poznamy między innymi po kolorze i charakterystycznym niebieskawym nalocie. Owoce tarniny z wyglądu przypominają śliwki, ale są dużo mniejsze. W środku owocu tarniny znajdziemy pestkę otoczoną miąższem. Trzeba pamiętać, że pestka tarniny zjedzona w całości jest bezpieczna, jednak nie należy jej rozgryzać, bo zawiera toksyczne związki. 

Chociaż jadalne owoce tarniny są bezpieczne, nie nadają się do jedzenia na surowo ze względu na bardzo kwaśny i cierpki smak. Łagodniejszy smak zyskują po lekkim zamrożeniu lub poddaniu obróbce cieplnej. Mrożenie w przeciwieństwie do obróbki cieplnej pozwala zachować wszystkie właściwości tarniny. “Mrożonki warzywne i owocowe – nie unikaj, bo są zdrowe!”. Natomiast wysoka temperatura może pozbawić owoce części witamin. Jednak najczęściej z owoców tarniny przygotowuje się soki, dżemy, konfitury, galaretki, nalewki i wino. Cierpki smak tarniny pasuje do dań na słodko, ale sprawdzi się też do potraw wytrawnych, np. mięs, warzyw i serów.

owocujący krzew tarniny

Zdrowotne właściwości owoców tarniny

Jadalne owoce tarniny zawierają bardzo dużo witaminy C, która poprawia odporność organizmu. Ponadto znajdziemy w nich garbniki, pektyny, błonnik i składniki mineralne: wapń, potas, magnez. Tarnina słynie z leczenia dolegliwości żołądkowych, a zwłaszcza zapobiega biegunkom, ogranicza też wymioty. To zasługa garbników znajdujących się w owocach tarniny, które powlekają błonę śluzową żołądka i jelit. Właściwości tarniny korzystnie wpływają na poprawę trawienia i pracę jelit.

Ponadto tarnina wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Sprawdza się zwłaszcza w leczeniu stanów zapalnych układu moczowego. Oczyszcza organizm z toksyn i zbędnych składników przemiany materii, co pomaga przyspieszyć metabolizm. Tarnina wspiera także serce i układ krwionośny oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Przeciwzakrzepowe działanie tarniny zapobiega udarom mózgu i zawałom serca. Tarnina ogranicza też poziom złego cholesterolu zapobiegając miażdżycy. 

jadalne owoce ziołowych krzewów tarnina

Jadalne owoce ziołowych krzewów – aronia

Aronia to niezbyt wysoki, bo około 2,5 metrowy krzew, który bardzo się rozrasta tworząc gęste zarośla. Rosnąca dziko w naturze aronia występuje dość popularnie i możemy spotkać ją na spacerze. Ma wiele odmian i niektóre z nich uprawiane są jako ziołowe krzewy ozdobne. Dla pozyskania większych ilości owoców aronii, uprawia się ją na plantacjach. Aronia posiada ciemnozielone, błyszczące liście, które jesienią zmieniają kolor na ciemnofioletowy. Biało kremowe kwiaty i ciemnofioletowe owoce zebrane w niewielkie grona są ozdobą aronii.

Owoce aronii są jadalne i bezpieczne. Można jeść je prosto z krzaka, ale są bardzo cierpkie, więc jedzenie ich w ten sposób nie należy do przyjemności. Najczęściej jadalne owoce aronii wykorzystuje się do produkcji soków, dżemów, konfitur, nalewek i win. Przy okazji polecam przepis na najlepsze konfitury z aronii. Cenne są też suszone owoce aronii, z których można przyrządzać napary. Dzięki intensywnemu kolorowi aronia może służyć jako naturalny barwnik.

krzew aronii owocujący jesienią

Zdrowotne właściwości owoców aronii

Owoce aronii to najzdrowsze jadalne owoce ziołowych krzewów. Znajdziemy w nich wiele witamin C, A, E, K i z grupy B. Ponadto to źródło cennych składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku i sodu. Dzięki bogatemu składowi aronia jest bardzo często polecana na zwiększenie odporności. Aronia zawiera silne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają starzenie się organizmu. Przeciwutleniacze zapobiegają też wielu chorobom także nowotworowym.

Właściwości aronii uszczelniają, uelastyczniają i wzmacniają naczynia krwionośne. To sprawia, że aronia często wykorzystywana jest do leczenia żylaków, hemoroidów i pajączków. Aronia słynie też z tego, że wspiera wzrok i zapobiega chorobom oczu, między innymi zaćmie oraz zwyrodnieniu plamki żółtej. Jak inne opisane dzisiaj jadalne owoce ziołowych krzewów aronia obniża ciśnienie tętnicze krwi ograniczając powstawanie zawałów serca i udarów mózgu. Ponadto pomaga obniżać poziom złego cholesterolu, co chroni organizm przed chorobami serca i miażdżycą. 

Osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, choroby serca, zakrzepicę żył lub wrzody żołądka stosowanie aronii powinny skonsultować z lekarzem. Bogactwo składników odżywczych w aronii sprawia, że stosowanie jej jest bezpieczne i polecane dla kobiet w ciąży i dzieci.

czarne zdrowe owoce aronii

Ziołowe owoce w zapasach na chłodniejsze dni

Opisałam najbardziej popularne i wartościowe jadalne owoce ziołowych krzewów. Większość z nich dostarczy nam cennych właściwości i pomoże wzmocnić odporność przed zbliżającą się zimą. Jeśli chcecie poznać więcej ziół wspierających odporność to zapraszam do przeczytania “Zioła na odporność – niech wirusy idą precz”.

Jadalne owoce ziołowych krzewów zamknięte w butelkach i słoikach z przetworami będą też zdrowym i ciekawym urozmaiceniem jesiennej i zimowej diety. “Jesienna dieta, czyli jak podnieść odporność pożywieniem”. Warto więc już teraz zadbać o własne przetwory lub zrobić odpowiednie zapasy, aby jadalne owoce ziołowych krzewów wystarczyły na nadchodzące chłodniejsze dni.

Ana

Może zechcesz komuś polecić...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.