Acerola – kartka z zielnika. Ale po co i z czym to się je?
Najlepszy sezon na zdrową acerolę
Dzisiaj na kartki mojego zielnika trafia acerola uważana za najzdrowszy owoc świata. Dzięki bogatemu składowi i wielu właściwościom zdrowotnym z powodzeniem może być uznawana za zioło. Często wykorzystuje się ją w fitoterapii, jako naturalny lek na wiele dolegliwości. W medycynie ludowej acerola znana jest już od dawna. Ostatnio zyskuje coraz więcej zwolenników, odkrywając swoje zdrowotne walory.
Celowo do opisania aceroli wybrałam chłodną zimową porę roku. Zdecydowałam się na przybliżenie aceroli właśnie teraz po pierwsze dlatego, że jej stosowanie bardzo przydaje się w okresie zimy. Acerola świetnie radzi sobie z przeziębieniem i wzmocnieniem odporności organizmu. Po drugie acerola to owoc, a za nimi zimą tęsknimy najbardziej. Niestety nie jest nam dane jeść świeżej aceroli, ponieważ nie rośnie w naszym klimacie.
I tak doszliśmy do powodu trzeciego. Skoro acerola to owoc egzotyczny, to nie ma znaczenia w jakiej porze roku ją opiszę, bo i tak w naszym kraju nie ma na nią sezonu. Wprawdzie w Polsce można kupić sadzonki aceroli, ale jej uprawa jest bardzo wymagająca i raczej nie uda się uzyskać dużych plonów. W naszych warunkach klimatycznych acerolę traktuje się bardziej jako piękny krzew ozdobny. Cieszy oczy zarówno pięknymi kwiatami, jak i owocami. Ponadto jest to krzew wiecznie zielony o ładnych liściach, więc może zdobić ogrody nawet bez kwiatów i owoców. Dodatkowym atutem dekoracyjnym jest możliwość formowania krzewów aceroli w pożądane kształty.
Wiśnie z Karaibów, czyli owoce aceroli
Acerola pochodzi z Karaibów i można ją spotkać w tropikalnym obszarze Ameryki Środkowej. Rośnie na wiecznie zielonym krzewie i posiada zdrowe owoce przypominające znane nam wiśnie. Chociaż mi osobiście kształt owoców aceroli przypomina miniaturowe pomidory malinowe. Miąższ aceroli jest bardzo soczysty, a odróżnieniu od naszych wiśni, w owocu aceroli znajdują się trzy pestki.
Acerola jest zbyt delikatna, by przetrwać długi transport. Dla nas to egzotyczny owoc, którego nie możemy spróbować w postaci świeżej. Owoce aceroli są dość kwaśne i szybko ulegają zepsuciu, dlatego najczęściej poddawane są natychmiastowemu przetworzeniu, by przedłużyć ich trwałość i by mogły być transportowane do innych krajów. Na szczęście po przetworzeniu acerola nie traci dużo ze swoich właściwości. Może więc służyć nie tylko mieszkańcom rejonów tropikalnych, w których rośnie także jako dzika roślina.
Acerola – mały owoc z wielką ilością witaminy C
Mały owoc aceroli zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Jesteśmy nauczeni, że dużo witaminy C znajdziemy między innymi w cytrynie, czarnej porzeczce, aronii, kiwi, natce pietruszki, brokułach i papryce. Jednak to acerola stawiana jest na pierwszym miejscu jeśli chodzi o ilość łatwo przyswajalnej witaminy C. Bije na głowę wszystkie inne owoce i warzywa. Witamina C zwiększa odporność organizmu i wspiera go w trakcie przeziębienia. “Zioła na odporność – niech wirusy idą precz”.
Dzięki witaminie C łatwiej przyswajamy żelazo, co zapobiega anemii. Ponadto witamina C wspiera układ krwionośny i obniża ciśnienie tętnicze krwi, chroniąc przed udarem mózgu. Wzmacnia i poszerza naczynia krwionośne oraz usprawnia przepływ krwi zapobiegając zakrzepom. Lepsze ukrwienie organizmu przyspiesza gojenie się ran i regenerację skóry. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”.
Poza witaminą C acerola posiada też witaminy z grupy B oraz witaminy A, E i K. Dodatkowo acerola może pochwalić się bogatym składem minerałów. Znajdziemy w niej wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo, które wpływają na zdrowe funkcjonowanie organizmu. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”. Acerola zawiera również antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiegając wielu chorobom i spowalniając starzenie się organizmu. Wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Chroni także organizm przed alergią i nowotworami.
Acerola i jej cenne właściwości zdrowotne
Cenne właściwości aceroli wykorzystywane są w farmacji do produkcji leków i suplementów diety. Możemy spotkać ją w aptekach w postaci tabletek lub proszku. Najczęściej wykorzystuje się ją w preparatach na przeziębienie, bo pomaga skrócić czas infekcji. Polecam też inne “Zioła na przeziębienie – zastosuj i nie daj się chorobie”. Acerola powinna być stosowana także w okresie wzmożonego zapotrzebowania na witaminę C, zwłaszcza jesienią i zimą. Przyda się też osobom przemęczonym i osłabionym, np. chorobą. Skutecznie poprawia sprawność fizyczną i umysłową.
Acerola zapobiega chorobom serca i ogranicza poziom złego cholesterolu, zapobiegając miażdżycy. Dzięki witaminie C poprawia krążenie żylne i zapobiega opuchliźnie nóg spowodowanej słabym krążeniem krwi. Dodatkowo uelastycznia, wzmacnia i poszerza naczynia krwionośne, dlatego poleca się ją w przypadku żylaków i pajączków oraz skłonności do siniaków.
Acerola zwiększa produkcję czerwonych krwinek, wspierając układ odpornościowy organizmu. Tym samym ogranicza ryzyko powstawania wielu chorób. Dzięki zwiększonemu wchłanianiu żelaza, acerola zapobiega anemii. Korzystnie wpływa na wzrok i chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Acerola wspiera układ nerwowy i zapobiega depresji oraz ogranicza skutki przewlekłego stresu. Chroni przed chorobą Alzheimera i innymi przypadłościami wieku podeszłego, takimi jak brak apetytu oraz bóle mięśni i stawów. Przy okazji polecam “Zioła dla seniora – napary na dolegliwości wieku podeszłego”.
Produkty w codziennej diecie zawierające acerolę
Nie tylko właściwości, ale także cierpki, słodko kwaśny smak aceroli jest doceniany coraz bardziej. Dlatego popularne stają się produkty z acerolą. W sklepach możemy znaleźć dżemy i konfitury zawierające miąższ aceroli. Za bardzo zdrowy uważa się naturalny niesłodzony sok z aceroli, który pomaga uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. Acerolę można też spotkać w musli, batonach, jogurtach i herbatach. “Herbata biała, zielona, czerwona – bo nie musi być czarna”. Orzeźwiający smak aceroli wykorzystywany jest też do produkcji sorbetów, galaretek i cukierków. Acerolę dodaje się również do zdrowej żywności w postaci suszonych owoców lub proszku. Jej zaletą jest niska kaloryczność i duża ilość błonnika, co doceniają osoby dbające o szczupłą sylwetkę i dobre funkcjonowanie organizmu. “Błonnik pokarmowy – włókno roślinne w codziennej diecie”
Niestety acerola nie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Chyba, że dżem i konfiturę dodamy do ciasta, naleśników, gofrów i kanapek. Acerolę w postaci suszonej lub sproszkowanej możemy stosować wedle uznania, dodając do czego nam pasuje np. jogurtu i owsianki. Dlatego przybliżając acerolę na tym zakończę opisywanie stałej końcówki z tytułu zielnika: “z czym to się je”.
Pamiętajmy jednak by nie przesadzić z ilością spożywanej aceroli, bo już mała dawka zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a organizm nie magazynuje nadwyżki tej witaminy. Nadmierne spożywanie kwaśnej aceroli niekorzystnie wpłynie na nasz żołądek. Szczególnie powinny uważać osoby z wrzodami i refluksem. Zbyt duże spożywanie witaminy C może niekorzystnie wpłynąć na pracę nerek, bo nadmiar witaminy wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Częste metabolizowanie nadwyżki witaminy C może też niekorzystnie wpłynąć na wątrobę. Acerola spożywana w odpowiednich dawkach jest całkowicie bezpieczna i można podawać ją również dzieciom. Jednak zawsze warto pamiętać, że zioła to naturalne leki, więc trzeba stosować je ostrożnie. “Zioła mogą być niebezpieczne – kiedy i na które należy uważać?”.
Acerola w kosmetykach do skóry
Wprawdzie nie rozwinę bardziej kwestii z czym je się acerolę, ale napiszę jak wykorzystać jej zalety w kosmetyce. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym acerola wpływa na spowolnienie starzenia się organizmu, co ma wpływ również na kondycję skóry. Dlatego acerola często jest składnikiem kremów, toników, maseczek i serum do twarzy oraz ujędrniających balsamów do ciała.
Acerola bardzo dobrze sprawdza się w przypadku skóry dojrzałej. Regeneruje ją biorąc udział w syntezie kolagenu, wpływającego na jędrność skóry. Ponadto nawilża i uelastycznia skórę wygładzając zmarszczki. Bardzo cenną cechą aceroli jest jej rozjaśniające działanie, co pomaga usunąć nieestetyczne przebarwienia pojawiające się z wiekiem i dodające lat. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym acerolę wykorzystuje się też w kosmetykach do cery trądzikowej. Zawartość witaminy C przyspiesza gojenie ran i rozjaśnia blizny po trądziku. Acerola wpływa korzystnie na regenerację skóry i odbudowę tkanki łącznej.
Witamina C zawarta w aceroli pomaga też osobom z widocznymi popękanymi naczynkami krwionośnymi. Poprawiając krążenie i wzmacniając naczynia krwionośne sprawia, że są one mniej skłonne do uszkodzeń. Również w tym przypadku przydaje się rozjaśniające działanie aceroli, które wyrównuje koloryt skóry w miejscu pajączków. Bardzo dobrym kosmetykiem naturalnym jest czysty sok z aceroli, który można wykorzystać też jako bazę do produkcji domowych kosmetyków. Warto też pamiętać, że acerola przyspiesza opalanie i jednocześnie chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, a lato coraz bliżej.
Smak i zdrowie w egzotycznym owocu
Chociaż nie było mi dane spróbować świeżej aceroli, to widząc tylko jej zdjęcie jestem w stanie wyobrazić sobie jej soczysty lekko kwaśny smak. Często wybieram produkty z dodatkiem aceroli, bo wiem, że korzystnie poprawia ich smak. Najbardziej lubię zieloną herbatę wzbogaconą acerolą, bo przełamuje zbyt gorzki smak herbaty. Kwaśna acerola jest też często miłym zaskoczeniem wśród słodkich owoców suszonych dodawanych do musli. Wiedząc, że acerola nie tylko wpływa na poprawę smaku, ale także jest zdrowa i zapewnia mi odporność organizmu, jeszcze chętniej po nią sięgam. Warto sięgać po acerolę, która chociaż pochodzi z dalekich krajów, jest u nas dostępna i ma korzystną cenę.
Ana