
Naturalne antybiotyki, czyli co jeść, by zwalczyć infekcję
Bakterie uodporniają się na syntetyczne antybiotyki
Staramy się dbać o swoje zdrowie np. odpowiednio się ubieramy. Wybieramy też pożywienie, które wzmacnia odporność “Jesienna dieta, czyli jak podnieść odporność pożywieniem”. Odpowiednio długo śpimy i zażywamy ruchu. Prowadzimy zdrowy tryb życia, jednak i tak mogą przyplątać się do nas różne choroby. Wiele z nich to infekcje, za które odpowiedzialne są bakterie i wirusy. Infekcje bakteryjne mogą dotyczyć układów oddechowego, pokarmowego i moczowego. Bakterie mogą też powodować infekcje skórne i opóźniać gojenie ran. Do walki z bakteriami wykorzystuje się syntetyczne lub naturalne antybiotyki.
Antybiotyk to produkt, który zwalcza bakterie i inne drobnoustroje. Pomaga też łagodzić stan zapalny, który powstał w organizmie przez znajdujące się w nim bakterie. W aptekach możemy kupić przepisane przez lekarza antybiotyki syntetyczne. Do ich produkcji często wykorzystuje się naturalne antybiotyki, np. miód, czosnek i tymianek, ale mimo to syntetyczne antybiotyki są bardziej toksyczne. Ponadto syntetyczne antybiotyki często niszczą florę bakteryjną jelit, zabijając nie tylko złe bakterie, które zaatakowały nasz organizm, ale także te dobre odpowiedzialne między innymi za odporność organizmu.
Syntetyczne antybiotyki wyjaławiają organizm i narażają go na atak nowych bakterii i drobnoustrojów. Po zastosowaniu syntetycznych antybiotyków często czujemy się osłabieni, dokuczają nam też biegunki. Kobiety po stosowaniu syntetycznych antybiotyków mogą nabawić się infekcji intymnych, bo zniszczone będą też dobre bakterie odpowiedzialne za florę bakteryjną stref intymnych. Bakterie uodporniają się na działanie syntetycznych antybiotyków, dlatego w farmacji stosuje się różne antybiotyki. Niestety ciągle powstają nowe szczepy bakterii, które uodporniają się na kolejne syntetyczne antybiotyki.

Naturalne antybiotyki na oporne bakterie
Zanim zdecydujemy się na antybiotyki z apteki, warto skorzystać z tego co znajduje się w naszej kuchni i sięgnąć po naturalne antybiotyki, które pomogą zwalczyć infekcję. Pamiętajmy też, że naturalne antybiotyki stosowane w diecie mają smak i zapach uatrakcyjniające nasze posiłki. Naturalne antybiotyki w postaci ziół i przypraw nie tylko dodadzą smaku i zapachu, ale korzystnie wpłyną też na trawienie wspierając jelita. Zdrowe jelita odwdzięczą się prawidłowym trawieniem bez biegunek i wzdęć oraz podniesieniem odporności. Naturalne antybiotyki dostarczą też wielu innych składników odżywczych i witamin. “Witaminy i ich naturalne źródła pochodzące z żywności”.
Naturalne antybiotyki nie niszczą flory bakteryjnej jelit, działają łagodnie i podnoszą odporność organizmu. Ponadto to nie powodują antybiotykoodporności i są skuteczne również na oporne bakterie. Część z nich możemy jeść dodając do posiłków, jak np. warzywa i przyprawy. Inne możemy pić w postaci naparów lub wykorzystywać w postaci olejków ziołowych. Ziołowe naturalne antybiotyki opisałam osobno, dlatego tym razem tylko o nich wspominam. W celu ich bliższego poznania zapraszam do “Zioła antybakteryjne – antybiotyki na oporne bakterie”.

Skuteczne naturalne antybiotyki – czosnek
Czosnek – przez jednych uwielbiany, przez innych unikany. Większość z nas lubi jego smak, ale wielu nie może pogodzić się z jego zapachem. A to właśnie związek odpowiedzialny za zapach, czyli allicyna jest odpowiedzialny również za działanie antybakteryjne czosnku. Czosnek często jest na początku listy opisującej naturalne antybiotyki, bo uważany jest za najbardziej skuteczny naturalny antybiotyk, silniejszy nawet od penicyliny.
Najbardziej skutecznie działa czosnek spożywany na surowo. Bardzo dobrze sprawdzi się w postaci zgniecionej, bo wydziela wtedy najwięcej allicyny. Trzeba jednak pamiętać, że najskuteczniejszy jest świeżo pokrojony lub zgnieciony, bo z czasem ulatnia się jego zapach i maleją właściwości antybakteryjne. Również przetworzony czosnek poddany np. obróbce cieplnej traci część właściwości antybakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwgrzybiczych.
Czosnek pomoże zwalczyć infekcję wywołaną przez bakterie i wirusy. Bardzo dobrze sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych i pokarmowych. Dodatkowo czosnek wspiera odporność organizmu, chroniąc go przed chorobami. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając zawałom serca i udarom. Czosnek zmniejsza też poziom cholesterolu, ograniczając ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Naturalne antybiotyki w naszej kuchni – cebula
Cebula – kolejne warzywo, które z jednej strony kochamy, a drugiej strony wolimy unikać. W przypadku cebuli również chodzi o nieprzyjemny zapach wydobywający się z naszych ust po jej zjedzeniu. Ale cebuli wolimy też nie dotykać, bo już jej krojenie nie należy do przyjemności. Krojona cebula puszcza sok, w którym znajdują się związki lotne odpowiedzialne za zapach i niszczące bakterie. Dodatkową zaletą związków lotnych jest działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Cebula zawsze znajduje się na podium mieszczącym naturalne antybiotyki, przez niektórych stawiana jest nawet na pierwszym miejscu.
Antybakteryjne działanie cebuli pomoże uporać się z infekcją górnych dróg oddechowych. Cebula jest bardzo skuteczna między innymi w przypadku kataru. Będzie też wsparciem przy dolegliwościach układu pokarmowego, spowodowanych bakteriami wywołującymi zatrucia pokarmowe. Aby szybciej zwalczyć infekcję, cebulę powinniśmy jeść na surowo. Surowa cebula może być dodatkiem do kanapki lub sałatki. Bardzo skuteczny i polecany w przypadku przeziębienia jest sok z surowej cebuli. Jeśli chcemy szybciej pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po zjedzeniu cebuli lub czosnku możemy sięgnąć po natkę pietruszki, która dzięki dużej dawce witaminy C również pomoże zwalczyć infekcję.
Cebulę powinniśmy jeść nie tylko, by zwalczyć infekcję, bo pomoże nam też na inne dolegliwości, np. upora się z zaparciami. Ponadto cebula wspiera układ krwionośny, rozrzedzając krew zapobiega zakrzepom powodującym np. udar mózgu. Chroni też przed miażdżycą, obniżając poziom złego cholesterolu. Właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi zapobiegają między innymi zawałom serca.

Antybakteryjne działanie chrzanu
Chrzan – a dokładniej jego korzeń, jest coraz częściej doceniany i uznawany za naturalny antybiotyk. Działając przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo pomaga zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wykrztuśne pomagające pozbyć się wydzieliny z oskrzeli co pomaga złagodzić uporczywy kaszel. Chrzan charakteryzuje się ostrym smakiem, który często kręci w nosie i powoduje łzawienie. Ta cecha sprawia, że szybciej oczyszczają się zatoki i łatwiej pozbyć się kataru. Ponadto chrzan działa rozgrzewająco, co zwiększa pocenie i obniża gorączkę.
Chrzan nie tylko pomaga zwalczyć infekcję, ale wykazuje bardzo silne działanie antynowotworowe. Jest pomocny w przypadku bólu głowy oraz mięśni i stawów. Moczopędne i oczyszczające działanie chrzanu ogranicza zatrzymywanie wody w organizmie. Ponadto chrzan rozgrzewa organizm poprawiając krążenie krwi. Zapobiega zawałom serca, udarom oraz miażdżycy.
Najzdrowszy jest świeżo utarty chrzan, który możemy rozsmarować na kanapce z masłem lub margaryną. “Masło, margaryna, smalec – kostki tłuszczu w naszej kuchni”. Oczywiście chrzan bardzo dobrze komponuje się z wędliną, mięsem i jajkiem. Dla złagodzenia smaku często łączony jest z burakami, tworząc zdrową ćwikłę. Świeży chrzan dobrze komponuje się też z jabłkiem lub żurawiną. Może być świetnym zdrowym dodatkiem do dań. Więcej na jego temat pisałam w “Musztarda, ketchup, majonez – a Ty co wybierasz?”
Rozgrzewające naturalne antybiotyki – imbir
Imbir – uważany za warzywo, zioło lub przyprawę jest równie skuteczny jak inne naturalne antybiotyki. Przeciwbakteryjne działanie imbiru pomaga pozbyć się bakterii powodujących przeziębienie organizmu. Powinniśmy sięgnąć po imbir, by skutecznie zwalczyć infekcję górnych dróg oddechowych. Jego właściwości rozgrzewające działają napotnie i pomagają w obniżeniu gorączki. Przeciwzapalne i przeciwbólowe działanie imbiru pomaga łagodzić ból gardła. W tym celu zaleca się ssanie plasterka imbiru, co sprawdza się też w przypadku nieświeżego oddechu.
Dodatkowo rozgrzewające działanie imbiru poprawia krążenie krwi, korzystnie wpływając na funkcjonowanie całego organizmu. Lepsze ukrwienie działa pobudzająco na mózg, poprawiając koncentrację i ograniczając migrenowe bóle głowy. Imbir jest również bardzo pomocny w przypadku dolegliwości żołądkowych, zwłaszcza nudności. Skutecznie pomoże w chorobie lokomocyjnej. Rozgrzewające i przeciwbólowe właściwości imbiru wykorzystuje się także na bóle stawów i mięśni.
Jeśli chcemy zwalczyć infekcję powinniśmy jeść świeży imbir, który charakteryzuje się ostrym lekko słodkim smakiem i nie ma przykrego zapachu. Świeże plasterki imbiru pasują do gorących rozgrzewających herbat, po które często sięgamy w okresie jesienno zimowym. “Herbata biała, zielona, czerwona – bo nie musi być czarna”. Imbir możemy jeść na surowo, jako dodatek np. do owsianki. “Płatki owsiane – może polubisz je tak samo jak ja”.

Rozgrzewający cynamon zabija bakterie
Cynamon – przyprawa korzenna, która wykazuje wiele zdrowotnych właściwości. Działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Właściwości antybakteryjne cynamonu sprawiają, że wpisuje się on na listę przedstawiającą naturalne antybiotyki.
Cynamon jest bardzo pomocny w przypadku przeziębienia i zakażeniu górnych dróg oddechowych. Działając rozgrzewająco ogranicza ból mięśni i stawów oraz rozrzedza krew poprawiając krążenie. Rozgrzewające działanie cynamonu wykorzystywane jest też w przypadku odchudzania. Więcej na ten temat pisałam w “Cynamon – rozgrzewające odchudzanie nie tylko od święta”.
Odrobina cynamonu poprawia smak owsianki, jogurtu, kawy lub wina. Cynamon jest prawie nierozłączny z jabłkiem. Pasuje do różnych wypieków np. do ciasta marchewkowego i idealnie komponuje się z miodem. Cynamonem możemy doprawiać też potrawy wytrawne np. żeberka, rybę lub słodkie warzywa korzeniowe. “Warzywa korzeniowe – smaczne, zdrowe, kolorowe”.

Naturalne antybiotyki – miody z pasieki
Miód – naturalna słodycz podarowana przez pszczoły ma bardzo skuteczne działanie antybakteryjne i radzi sobie z różnymi rodzajami bakterii. Najlepiej w tej roli sprawdza się miód spadziowy i gryczany, ale dobre są też wielokwiatowy i akacjowy. Jeśli zależy nam także na zbiciu gorączki najlepiej sprawdzi się miód lipowy. Miód stosowany w przypadku przeziębienia pomoże też złagodzić ból gardła i kaszel. Działając wykrztuśnie oczyści oskrzela i cały układ oddechowy. Właściwości miodu wzmocnią organizm i uodpornią go na choroby.
Trzeba przyznać, że miód to najpyszniejszy naturalny antybiotyk, który powinniśmy jeść, by zwalczyć infekcję. Oczywiście mam tu na myśli tylko naturalny miód, który niestety traci właściwości po podgrzaniu. Dlatego jeśli chcemy dodać go do gorącego mleka lub herbaty, musimy trochę poczekać, aż te lekko przestygną. Miód pasuje do owsianki, jogurtu lub na kanapkę. Możemy też oczywiście jeść go bezpośrednio ze słoiczka. “Miód na diecie, czyli jak zdrowo grzeszyć”.
Miód stosuje się również zewnętrznie na trudno gojące się rany, w tym przypadku najlepiej sprawdzi się miód manuka, który zabija bakterie i ułatwia gojenie ran. Właściwości miodu wykorzystywane są też w kosmetyce, bo pomagają nawilżyć i uelastycznić skórę. Antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości miodu wspierają skórę trądzikową.

Lepsze syntetyczne czy naturalne antybiotyki?
Musimy pamiętać, że naturalne antybiotyki istniały od wieków i to one były stosowane zamiast antybiotyków syntetycznych. Człowiek często próbuje być lepszy od natury i chce udowodnić, że stworzy coś lepszego. Ale czy warto tak ingerować w naturę, skoro przez lata sama lepiej sobie radziła? Oczywiście musimy pamiętać, że naturalne antybiotyki sprawdzą się przy mniejszej infekcji lub jako wsparcie profilaktyczne. Do walki z przeziębieniem możemy wykorzystać też zioła “Zioła na przeziębienie – zastosuj i nie daj się chorobie”.
Ludzie często wybierają antybiotyki syntetyczne również dlatego, że szybciej działają, a naturalne antybiotyki potrzebują więcej czasu. Ale czy zawsze trzeba się spieszyć, by po kuracji antybiotykowej długo dochodzić do siebie? Może jednak warto sięgnąć po naturalne antybiotyki, które pomogą zwalczyć infekcję i nie powodują skutków ubocznych? Pamiętajmy też, że naturalne antybiotyki poprawią funkcjonowanie organizmu dostarczając mu niezbędnych składników mineralnych. “Składniki mineralne w pożywieniu – gdzie i po co ich szukać?”.
Ana

